Gå til hovedindhold

Frederiksberg Hospital - hele byens nye kvarter!

På denne side kan du læse mere om de kommende planer for Frederiksberg Hospital.

Indhold

    Frederiksberg Hospitals funktioner flytter til Bispebjerg Hospital, og det giver Frederiksberg Kommune en enestående mulighed for at stabe et helt nyt bykvarter med afsæt i den mere end 100 år gamle historie.

    Frederiksberg Kommunalbestyrelse godkendte i enstemminghed i december 2023 udviklingsplanen "Gro det nye af det gamle". Planen sætter rammerne for, hvordan hospitalsområdet skal udvikles i fremtiden.

    Planen er blevet til efter en kreativ og grundig proces i dialog med borgerne, og den slår fast, at omdannelsen skal tage afsæt i de eksisterende bygninger og træer. Området skal være et grønt, blandet bykvarter med forskellige slags boliger og med en stor central park. Der skal især tages hensyn til cyklister og fodgængere, og så skal bilparkering foregå under jorden. Fokus på omsorg og sundhed videreføres med et Sundhedsstrøg, som samler sunhedsaktiviteter, og så skal hele byen få glæde af det nye kvarter.

    Udviklingsplan for Frederiksberg Hospital

    Udviklingen af Frederiksberg Hospital går i gang i 2027. En ny aftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstaden sikrer, at udviklingen af Frederiksberg Hospital stadig kan begynde i 2027, selvom Nyt Hospital Bispebjerg bliver forsinket. Læs mere i pressemeddelelsen:

    Udviklingen af Frederiksberg Hospital går i gang i 2027

    I juni 2018 blev der afholdt idéworkshops, temavandringer og indsamling af idéer. Idéerne er omsat til en overordnet vision for udvikling af Frederiksberg Hospital.

    17. juni 2019 vedtog kommunalbestyrelsen visionen, der lyder således:

    ”På hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor liv og ro forenes i et bykvarter med bæredygtige fremtidsløsninger og sin egen identitet.”

    Den overordnede vision følges op af otte delvisioner, som blandt andet handler om, at udviklingen skal ske med afsæt i de historiske bygninger og grønne træk, at området skal være et blandet byområde med plads til nye boligformer, at det skal udvikles på fodgængeres og cyklisters præmisser, og at det skal være grønt i alle ordets facetter.

    Du kan læse visionen og delvisionerne for udvikling af Frederiksberg Hospital herunder eller ved at følge linket nederst på siden.

    Vision for udviklingen af Frederiksberg Hospital

     

    Vision for udviklingen af Frederiksberg Hospital

    Frederiksberg Kommune har købt Frederiksberg Hospital af Region Hovedstaden for at skabe et helt nyt bykvarter midt på Frederiksberg.

    Frederiksberg Kommune har vedtaget en stærk, fleksibel og robust udviklingsplan, til når kommunen overtager hospitalsgrunden, også hvis den kommer til at blive frigivet trinvist i forhold til flytning af hospitalsfunktioner. Planlægning af de næste skridt sker i tæt samarbejde og koordinering med Region Hovedstaden.

    Parallelopdrag

    Planen tager afsæt i visionen ’Hele byens nye kvarter’, der blev vedtaget i 2019. For at sikre en kreativ og inddragende proces har tre tværfaglige rådgiverteams parallelt udarbejdet forslag til en udviklingsplan.

    18 teams bød i efteråret 2021 ind på den udbudte opgave, og niveauet var meget højt. Det blev team Vandkunsten/SLA, team Sleth og team EFFEKT, der blev valgt til den spændende og udfordrende opgave.

    De tre valgte teams til parallelopdraget bestod af:

    • Team Vandkunsten med SLA, Rønnow Leth & Gori, Cushman & Wakefield RED, Substrata, Valentin Trafikplanlægning, Danish Energy Management og Envidan
    • Team Sleth med Cubo, MOE, Schul Landskabsarkitekter, Smith Innovation, Michael Soetmann og Claus Bech-Danielsen
    • Team EFFEKT med Arkitema, Cowi, Gemeinschaft og Creator Projects

    De tre teams blev sat i gang på et kick-off møde 15. december 2021 og har afleveret deres forslag til udviklingsplanen 5. maj 2022.

    Et bredt sammensat borgerpanel har udarbejdet deres anbefalinger til vurderingsudvalget, der bestod af medlemmerne i By- og erhvervsstrategisk udvalg, formanden for Miljø-, bynatur- og mobilitetsudvalget, borgmesteren samt tre fagdommere. Vurderingsudvalget har i juni 2022 udarbejdet en vurderingsrapport med resultatet af parallelopdraget. Se vurderingsrapporten her: Vurderingsrapport for Frederiksberg Hospital

    Se vinderforslaget fra team EFFEKT her: Forslag til udviklingsplan fra team EFFEKT

    Se forslag til udviklingsplan fra team Vandkunsten her: Forslag til udviklingsplan fra team Vandkunsten

    Se forslag til udviklingsplan fra team SLETH her: Forslag til udviklingsplan fra team SLETH

    Endelig udviklingsplan
    Forud for By- og Erhvervsstrategisk Udvalg behandlede udviklingsplanen endeligt, har udvalget gennemført en dialogproces med workshops sammen med borgerpanel og kommunens råd samt åbent hus-arrangementer  og borgerinput via en "digital opslagstavle" i foråret 2023. 

    Se borgerpanelets anbefalinger her: Borgerpanels anbefalinger

    Team EFFEKT har arbejdet sammen med kommunen om at kvalificere udviklingsplanen ud fra de punkter, der blev oplistet i vurderingsrapporten og struktureret den i forhold til kommunens, borgeres og interessenters behov og ønsker. Team EFFEKT og By- og Erhvervsstrategisk Udvalg har afholdt en række temamøder om planens emner, hvorefter planen er redigeret, fremlagt og politisk godkendt i december 2023.

    Hvad skal der ske fremover
    Der skal startes salgsforberedende arbejde, arbejdes med forsyningsstruktur for de nye anvendelser, forberedes ny- og ombygning i forhold til kommunale servicetilbud og udarbejdes plangrundlag (lokalplaner) for omdannelsen fra hospital til blandet bykvarter og de midlertidige aktiviteter skal fortsætte og udvikles frem mod kommunens overtagelse. 

    For at sætte det kommende nye kvarter i spil allerede nu og invitere indenfor til en slags "lær området at kende", er der etableret et par mindre midlertidige aktiviteter inde på hospitalets område. Mens hospitalsfunktionerne stadig er i gang, skal de midlertidige aktiviteter selvfølgelig først og fremmest foregå under hensyntagen til hospitalets drift, men aktiviteterne er tilpasset dette og henvender sig til alle, der bruger området i dag og selvfølgelig også til naboer og alle andre interesserede borgere.

    Du kan besøge "Det bæredygtige forsamlingshus", som er flyttet ind i den gamle gartnerbolig ved Stockflethsvej og har etableret "Frederiksberg Fælleshave" på en tidligere grusparkeringsplads i den vestlige del af hospitalsområdet.

    Kunstnergruppen "Lokale" er rykket ind i den tidligere kioskbygning med skiftende udstillinger. 

    Du kan se en udendørsudstilling på hospitalsområdet, som handler om det fremtidige bykvarter med fremtidsillustrationer af området efter omdannelsen. Der er syv udstillingsplancher inde på området. Turen starter ved Salonen, Hovedvejen 70D.

    Det er nu muligt at spille padeltennis på to nye padelbaner, som er etableret på en tidligere tennisbane i den sydøstlige del af hospitalsområdet. Booking sker via bookingsystemet hos Wanna Sport: Frederiksberg Padel - Lej baner

    Borgerevent den 8. juni 2018 på Frederiksberg Hospital

     

    Efter kommunalvalget i november 2021 er der nedsat et By- og erhvervsstrategisk udvalg, der skal varetage en række overordnede strategiske opgaver knyttet til by- og erhvervsudvikling i Frederiksberg Kommune. Udvalget skal blandt andet varetage udviklingsarbejde for de større byudviklingsprojekter, herunder Frederiksberg Hospital.

    Læs mere om de politiske udvalg på frederiksberg.dk