Gå til hovedindhold

Biodiversitet og bynatur

Hver kvadratmeter tæller på Frederiksberg. Alle steder, hvor det er muligt, skaber vi mere bynatur til glæde for mennesker og miljø.

Indhold

    Det kan være i form af blomsterenge, bi-venlige stauder, træruiner, grønne taghaver og -facader, lokal produktion af spiselige grønt og frugt eller grønne stier, der binder byen og dens grønne områder sammen - for bare at nævne nogle eksempler. Vi understøtter dermed den eksisterende biodiversitet i byen og skaber plads til, at flere insekter, dyr og planter vælger at slå sig ned i vores by.

    Ansøgningspulje til grønne tiltag og mere bynatur og klima

    Går du rundt med en god idé til, hvordan Frederiksberg kan blive endnu mere klimavenlig og grøn?

    Måske kommer du på din daglige rute forbi en plads eller et hjørne, der kunne trænge til begrønning? Eller vil du gerne skabe mere opmærksomhed omkring affaldssortering, genbrug og deleordninger? Eller har du lyst til at arrangere et event, som kan inspirere til mindre madspild og klimavenlig mad? Alle idéer og initiativer, der gavner klima og bynatur, er velkomne.

    Kommunalbestyrelsen har afsat en pulje på 115.000 kr., hvor du kan søge støtte til at skabe flere grønne tiltag, mere bynatur og klima. Puljen har til formål at skabe initiativer, som kan inspirere og engagere borgerne til at gøre byen mere klimavenlig og grønnere.

    Puljen er opdelt i to forskellige niveauer/modeller:

    Begrønning af områder

    Du kan ansøge om, at et område i dit nabolag begrønnes. Eksempelvis kan du og dine naboer ansøge om at få opsat et bed, som I i fællesskab kan tilplante og pleje. Projekterne skal etableres på offentlige arealer, eller steder som er synlige fra offentlige arealer, så projekterne kan glæde hele byen.

    Klimavenlige aktiviteter

    Du kan søge støtte til bæredygtige aktiviteter, og vi giver eksempelvis støtte til oplægsholdere, indkøb af materialer, annoncering, udlejning af lokaler etc. I nedenstående kan du se konkrete eksempler på indsatsområder, som du kan søge støtte til.

    Eksempler på aktiviteter:

    • Øget biodiversitet, fx ved opsætning af redekasser, insekthoteller eller udsåning af bi-venlige blomsterfrøsblandinger.
    • Grønne gadehjørner mv.
    • Cirkulær økonomi, fx upcycling og genbrug af materialer.
    • Bæredygtigt forbrug fx madspild, byttemarkeder mv. 
    • Energieffektiviseringer fx etablering af solceller og energifællesskaber.
    • Tilskud til arrangementer for frivillige, som bidrager til en grønnere og skønnere by.

    Om puljen:

    Puljen er på 115.000 kr., som vil blive fordelt på flere projekter.

    Konkrete projekter skal være til gavn for borgere og brugere i Frederiksberg Kommune.

    Sådan ansøger du: 

    Send din ansøgning til vpm@frederiksberg.dk senest den 7. oktober 2024.

    Der gives svar på alle ansøgninger mandag den 2. december.

    Forslag til begrønning af områder skal indeholde:

    • Kontaktperson og kontaktoplysninger
    • Adresse eller et billede for/af det område, som ønskes begrønnet samt beskrivelse af hvordan

    Forslag til afholdelse af grønne aktiviteter skal beskrives og må max fylde en side. Forslaget skal indeholde:

    • Kontaktperson og kontaktoplysninger
    • Formål
    • Evt. budget og anvendelse heraf
    • Evt. tidsramme

    Evaluering

    Når projektet er afsluttet, skal der indsendes en kort skriftlig evaluering samt regnskab. 

    Vurderingskriterier:

    Din ansøgning vil blive vurderet på baggrund af, hvordan det spiller ind i byens eksisterende og planlagte anlæg og aktiviteter, og hvordan det lever op til puljens formål om at skabe mere grønt, mere bynatur eller er med til at forbedre klimaet.

    Hvis der indkommer flere forslag, end der kan imødekommes i forhold til puljens størrelse, vil Frederiksberg Kommune prioritere, hvilke idéer der imødekommes i forhold til effekt og værdi for byen.

    Har du spørgsmål til puljen eller din ansøgning, er du velkommen til at ringe til Vej, Park og Miljø på telefonnummer 3898 4220. 

    Det er blevet vedtaget at Frederiksberg Kommune skal deltage i den landsdækkende konkurrence, Danmarks Vildeste Kommune. Ud over at være en dyst om netop at blive Danmarks Vildeste Kommune, er denne konkurrence også en oplagt mulighed for at rette fokus på en dalende biodiversitet. 

    Biodiversitet betyder mangfoldighed af liv. En høj biodiversitet betyder at man har en stor variation af organismer i et økosystem. Især i byen kan det være udfordrende at opnå disse varierede økosystemer. I en kommune som Frederiksberg er det vigtigt at understrege at hver en kvadratmeter tæller. Vores befolkningstæthed og høje befæstningsgrad, gør det udfordrende at skabe store dynamiske økosystemer. Det er derfor vigtigt at vi anderkender vores rolle som grøn korridor for de omkringliggende områder. Parker, grønne tage og vejbede kan fungere som trædesten for spredning af arter, og vi kan på den måde bidrage til det større billede.

    I Frederiksberg har biodiversiteten stået øverst på den politiske dagsorden i mange år. I 1989 droppede Frederiksberg Kommune som den første kommune, gift på offentlige arealer. Siden har vi ved uddeling af blomsterfrø, formidling og vejledende materiale inspireret private til at gå i samme retning. 

    Igen i 2022 vil der blive udført en række projekter for at støtte op om biodiversiteten og bidrage til en grøn og attraktiv by. De forventede projekter kan ses herunder:

    Formidling

    Vi tilbyder løbende rådgivning til private og erhverv med henblik på at planlægge og udføre projekter og drift med bynaturen og biodiversiteten i tankerne. På denne baggrund er vi i færd med at udarbejde fire pjecer, som skal fungere som vejledning og inspiration til hvordan man bedst kan tilgodese biodiversiteten. Der udarbejdes en pjece til haveejere, boligforeninger, institutioner og bygherrer. 

    Kommunens naturvejledere afholder løbende workshops med byens borgere. På disse workshops kan man blandt andet lære at bygge fuglehuse, insekthoteller eller lære mere om naturen generelt. Alle disse initiativer er med til at skab en bevidst befolkning med interesse i det liv vi omgiver os med, og har ansvar for. 

    Forventede projekter

    Nyttehaver på Søndre fasanvej
    I foråret opsættes 20 nyttehaver ved Sønder fasanvej, som ved lodtrækning vil blive tildelt borgerne. Disse nyttehaver skal give borgerne i en tæt bebygget by mulighed for at få jord under neglene og få en større forståelse for det der gror. 

    Blomsterløg
    Blomsterløg er nogle af de første planter der kigger frem i foråret. De bidrager altså med fødekilder til de insekter der vågner sultne fra deres vintersøvn. Vi forsøger at indtænke blomsterløg i langt de fleste beplantningsprojekter og vælger så vidt muligt hjemmehørende arter, der understøtter det naturlige dyreliv. 

    Taghave på rådhuset
    Da rådhuset har en stor flad tagflade, er det en oplagt mulighed at skabe en beplantning, som kan både kan bidrage til byens udemiljø og fungere som spredningskorridor og trædesten fra Frederiksberg have. Ud over at bidrage til biodiversiteten kan en grønt tag også bidrage til et godt udemiljø for byens borgere, ved at køle luften om sommeren og renseluften for forurening. 

    Kærlighedspladsen
    Denne lille plads ved den vestlige kommunegrænse på Peter Bangs vej vil blive åbnet op, for at skabe et mere trygt opholdsområde og beplantningen vil nytænkes med afsæt i biodiversitetsfremmende initiativer. Eksisterende træer vil så vidt muligt blive bevaret og designet vil blive tilpasset dette mål.

    Hjørnet på H. V. Nyholms vej
    På dette hjørne vil blive opstillet et højt cortenstålsbed med en insektvenlig beplantning, bestående af hjemmehørende arter. Belægningen på arealet vil blive opdateret for et opnå et samlet æstetisk udtryk. 

    Flintholm Kirke
    Ved Flintholm Kirke nytænkes beplantningen og der vil blive tilført flere hjemmehørende arter, samt flere pollen- og nektarkilder. På dette areal er der mulighed for både insektvenlige buske, stauder, urter og enggræs/-blomster. Alle eksisterende træer bevares. 

    Vejbede på Dirch Passers allé
    Rabatterne på Dirch Passers allé har svære vilkår grundet meget skygge, forurening fra vejbanen og tørre jordforhold. Der vil i 2022 blive sat ny beplantning i disse bede som er tilpasset de svære forhold. Denne beplantning består af hjemmehørende arter, som støtter bedst muligt op om byens insekter. 

    Egernvejanlægget
    På Egernvej omlægges hele det grønne areal med henblik på at skabe et område der kan varetage regnvand. Et anlæg af denne type er oplagt til at arbejde med biodiversiteten. Planerne byder på store terrænvariationer og muligheder for vildtvoksende beplantning. Begge disse faktorer er meget vigtige for at støtte op om biodiversiteten. En stor variation i terræn og i våd- og tørkeforholdene er et godt grundlag for også at skabe variation i beplantning og deraf variation i dyrelivet. 

    Beskrivelse af flere projekter følger snarest.

    I forbindelse med Budget 2021-22 blev der afsat 15,8 millioner over de næste 4 år til øget bynatur og biodiversitet. Det betyder, at Frederiksberg Kommune vil igangsætte og gennemføre en række projekter hvert år. Herunder kan du læse mere om de projekter der er udført i 2021.

    Der indledes et samarbejde med relevante rådgivere og samarbejdspartnere om at fastlægge, hvordan der kan skabes mest mulig bynatur og biodiversitet på Frederiksberg de kommende fire år.

    Åbning af lommepark ved Danas Plads

    Den lille lommepark åbnes, så der er indbydende indgange fra både Danasvej og Carl Plougs Vej, så parken bliver mere synlig og tilgængelig. Rosenbedet midt i parken omdannes til et nyt staudebed med bi-, sommerfugle- og insektvenlige stauder. Herudover omdannes beplantningen omkring statuen i parken. Alt andet eksisterende beplantning bevares. 

    Solbjerg Parkkirkegård med bad til fuglene

    Som tidligere år vil gamle gravsten blive genbrugt og udhulet, så de kan indeholde drikkevand til fugle, insekter og andre dyr.  Der vil blive opsat fuglehuse og der vil blive set på muligheden for at etablere flere levesteder for dyr og insekter for eksempel ved at udlægge sten og plante flere vandplanter i det eksisterende vandbassin samt ved fortsat at lade stubbe og træruiner stå efter fældning af træer. Der vil fortsat ikke blive klippet græs – ud over én til to gange årligt under store træer og på udvalgte steder – og kommunen vil etablere blomsterenge enkelte steder.

    Blomstereng på Egernvej


    Den brede græsrabat mellem Drosselvej og Duevej omlægges til blomstereng for at højne bynatur og biodiversitet. Gangstien i grus opretholdes.

    Højbede på hjørnerne af Fuglevangsvej og J.M. Thieles Vej

    Hjørnerne af Fuglevangsvej og J.M. Thieles Vej begrønnes med stauder, som tiltrækker bier, sommerfugle og andre insekter. Det vil højne biodiversiteten og forskønne byrummet.

    Gadehjørnet på Hoffmeyersvej, ud til Peter Bangs Vej

    På hjørnet mod vest  plantes et nyt rønnetræ og der etableres bede på begge hjørnerne med insektvenlige stauder, der øger biodiversiteten.

    Krydsningen  og byrummet Niels Ebbesensvej, Carl Plougs Vej og Forhåbningsholms Allé

    Her anlægges bede med blomstrende buske og bi-venlige stauder, som alle bidrager til mere biodiversitet.. De grønne elementer vil trække Carl Plougs Vejs grønne karakter hen til krydsningen ved Niels Ebbesens Vej og øge bynaturen i området. Herudover vil det give mulighed for at opleve bynatur til eller fra Skolen Ved Søerne eller for andre forbipasserende. På grund af mange ledninger i jorden er det ikke muligt at sætte flere træer i området.

    Mere sydlandsk stemning på arealet mellem bygningerne Prinsesse Maries Allé nr. 11 og 13

    På Prinsesse Maries Allé ved nr. 11 og 13 findes et åbent offentligt gårdrum. Gårdrummet er skyggefuldt og har en sydlandsk stemning I hjørnet af rummet findes et stort  bevaringsværdigt træ. Gårdrummet forskønnes blandt andet med skyggetålende buske og stauder, der øger biodiversiteten.

    Interessen for gadehaver er overvældende, og Frederiksberg Kommune har modtaget mere end 150 gode ansøgninger. Der er etableret 30 gadehaver henover sommeren 2021, som passes af 36 gadehaveejere.

    Vi har oprettet en venteliste for dem, der ikke fik en have i denne omgang. Du er velkommen til at sende en ansøgning. Hvis en eksisterende have bliver ledig, kontakter vi dem, der står på ventelisten. Vil du ansøge om en gadehave, skal du benytte mailadressen længere nede på siden.

    På baeredygtig.frederiksberg.dk kan du følge med i arbejdet med gadehaverne på Frederiksberg.

    Der er en stigende interesse blandt byens borgere for at dyrke grønt og frugt lokalt. Og da pladsen er lidt trang, opstår muligheden for at etablere en byhave. Byhaverne er offentligt tilgængelige og drives som regel af en gruppe borgere, der hygger sig med i fællesskab at så og nyde godt af årets høst.

    Herunder kan du se, hvor der findes byhaver på Frederiksberg:

    Frederiksberg Kommune har i mange år haft en målsætning om, at alle borgere skal kunne se mindst et træ fra deres bolig, og der bliver passet på både de eksisterende træer og de nye. Der er mere end 6.000 vejtræer på Frederiksberg. Hertil kommer træer i parker, i private haver med videre.

    Vi har mange lokalplaner der beskytter træer over 25 år i private haver, og hvoraf det fremgår, at der skal gives tilladelse til fældning eller beskæring af træer over 25 år. Ansøgning om fældning eller beskæring skal ske til Vej, Park og Miljø, som kan kontaktes på vpm@frederiksberg.dk. Frederiksberg Kommune er for tiden i gang med at kortlægge samtlige bevaringsværdige træer på private matrikler med det formål at udarbejde en temalokalplan, der kan beskytte alle bevaringsværdige træer i kommunen.

    Frederiksberg Kommune prioriterer artsdiversiteten, når der plantes træer i byen, for at øge biodiversiteten og mindske risikoen for mange døde træer ved sygdomsudbrud på bestemte træarter. Det sker ofte ved at plante én sort på hver vej. Hvor det er muligt, plantes naturligt hjemmehørende arter for at understøtte biodiversiteten.

    Længere nede på siden kan du finde et link til vores træpolitik.

    Grønne vægge kan tilgodese biodiversiteten og forskønne byen. Frederiksberg Kommune har f.eks. i samarbejde med beboerne i ejendommen, etableret en gavlvæg ved Ågade, hvor den grønne væg med sin planterigdom tiltrækker mange forskellige insekter og dyr, omsætter CO2 til ilt, nedsætter varmeø-effekten og en række andre fordele. Frederiksberg Kommune arbejder på at etablere flere grønne vægge og tagflader.

    Hvis du selv overvejer at etablere et grønt tag, så læs mere om, hvordan du kommer i gang

    Frederiksberg Kommune blev "bivenlig" kommune i 2018, hvor kommunen i samarbejde med Plan Bi prioriterer de vilde, hjemmehørende bier ved at udså frøblandinger tilpasset bierne og ved at etablere insekthoteller og vådområder. Det er for eksempel sket i Grøndalen og i byhaven ved Fuglebakkekvarteret. En kommune kan få betegnelsen "bivenlig", hvis mindst en hektar af kommunens arealer er tilsået med bivenlige frøblandinger.

    Kommunen sår løbende frøblandinger af blomstereng som midlertidig foranstaltning ved vejlukninger og andre steder, hvor det giver mening for eksempel i græsrabatter. Grønne stier og vejforløb med frodige vejtræer har stor betydning som faunapassager mellem byens grønne områder. Her kan insekter, fugle og mindre dyr søge nye føde- og opholdssteder.

    Frederiksberg Blomstereng

    Frederiksberg Kommune har fået lavet en helt specielt frøblanding til at understøtte det grønne liv i byen – en såkaldt Frederiksberg Blomstereng. Blomsterne i blandingen er nøje udvalgt, så farver, arter og blomstring går op i en højere enhed og skaber eng-stemning. Desuden er blomsterne sammensat, så de skaber ideelle betingelser som føde til bier, sommerfugle og andre insekter. Blandingen består af frø fra i alt 35 forskellige blomster, primært af hjemmehørende arter. Frøblandinger bliver blandt andet uddelt til borgerne ved forskellige lejligheder.

    En af mange udfordringer for biodiversiteten (og vores grundvand) er brugen af sprøjtegifte. Derfor valgte Frederiksberg Kommune i 1998 som den første kommune i Danmark at droppe brugen af sprøjtegifte på kommunale arealer. Dette krav stilles også til private entreprenører, ligesom borgerne opfordres til at undgå brugen af sprøjtegift på private arealer.

    Frederiksberg Kommune gennemfører jævnligt kampagnen Giftfrit Frederiksberg, hvor private haveejere opfordres til at følge kommunens eksempel.

    Her kan du læse mere om kampagnen "Giftfrit Frederiksberg"

    Frederiksberg Kommunes naturvejledere har mange aktiviteter om natur og biodiversitet, der retter sig mod både børn og voksne.

    Udover at bidrage til undervisningen i kommunens folkeskoler, herunder arbejdet med skolehaven ved Lindevangsskolen, så tilbyder de besøg i daginstitutionerne og står for arrangementer, der inkluderer hele familien for eksempel flagermusture i Søndermarken og Frederiksberg Have.

    Læs mere om naturvejledernes tilbud

    Yderligere informationer

    Kontakt

    Byliv og Drift - Vej, Park og Miljø

    Frederiksberg Rådhus
    Smallegade 1
    2000 Frederiksberg

    Telefontid

    Mandag, onsdag og torsdag klokken 9-14
    Tirsdag klokken 10-14
    Fredag klokken 9-13

    Personlig henvendelse

    Kun efter forudgående aftale

    Telefon: 3821 4220