Gå til hovedindhold

Tekstilaffald

Nu kan du aflevere dine ødelagte tekstiler ved din bolig. Når tekstilerne er brugt op, og der ikke er andre alternativer, så kan du bruge ordningen for tekstilaffald.

Indhold

    Animation af hvordan du sorterer dit tekstilaffald

    Ny beholder til tekstilaffald i etageejendomme

    Alle etageejendomme har nu en beholder til tekstilaffald. Beholderen er 240 liter og på to hjul. Beholderne er placeret sammen med de øvrige affaldsbeholdere. Beholderen er mærket med det lovpligtige nationale piktogram.

    Saml dit tekstilaffald i en klar pose, bind knude på posen og aflever det i beholderen til tekstilaffald.

    Ordning for tekstilaffald til dig, der bor i villa

    Bor du i villa eller rækkehus skal du samle dit tekstilaffald i en gennemsigtig pose, binde knude på posen og sætte den ud på låget af din papbeholder senest kl. 8 på tømmedagen, så tager vi det med på samme bil.

    Det skal i pose for at undgå at tekstilaffaldet mugner. 

    Tekstilaffaldet kommer igennem flere led. Tekstilaffaldet kan blive vådt og fugtigt imens det ligger i beholderen. Derefter kan det blive udsat for fugt og rust i skraldebilen.

    Du kender nok godt lugten af tekstiler, der har fået fugt og er ved at mugne. Det må ikke ske med tekstilaffaldet, da vi så ikke kan genanvende fibrene fra tøjet. Derfor er det vigtigt, at du afleverer det i en gennemsigtig pose og binder knude på, så tekstilaffaldet er bedst beskyttet på den videre rejse.

    Der foregår flere visuelle kontroller. Først vurderer skraldemanden, om der er fejlsorteringer i beholderen. Det er lettest, når han kan se igennem poserne, at der er tekstilaffald i. På modtageanlægget foretager de også en visuel kontrol. Hvis du bruger en pose, man ikke kan se igennem, er der risiko for, at posen bliver kasseret som værende restaffald. Og det ville være synd, når du nu har gjort dig umage med at sortere.

    Der er fordele og ulemper ved stort set al indsamling af affald. Hvis tekstilaffaldet ikke kommer i poser, så ved vi, at det mugner og bliver ubrugeligt til videre genanvendelse. Derfor er vi nødt til at sikre, at tekstilaffaldet forbliver tørt indtil det når frem til sorteringsanlægget. 

    Plastikposerne bliver sorteret fra på sorteringsanlægget og sendt videre til genanvendelse til ny plast. 

    Frederiksberg Kommune har i et afgrænset område afprøvet at dele poser til tekstilaffald ud til borgerne. Det har vist sig at være svært at ramme en pose, der passer til den enkeltes behov. Nogle gange er det små stykker tekstiler, man skal af med, som fx en hullet sok, og andre gange kan det være den mølædte vinterfrakke. Derfor kan vi ikke lave en standardpose som passer til alle situationer. 

    Gem derfor gennemsigtige poser, hvis du får den på anden vis og brug dem til sortering af tekstilaffald. Det er også muligt at købe gennemsigtige poser i supermarkedet, der hvor du også køber andre affaldsposer. 

    En vigtig pointe er, at du kun skal bruge tekstilaffaldsbeholderen til det tøj eller tekstil, som er udtjent og som andre ikke kan få glæde af. Derfor er forventningen, at det kun er få poser, du får brug for om året. Tøj til genbrug skal fortsat afleveres til genbrugsbutikker og lignende. 

    Det indsamlede tekstilaffald vil blive eftersorteret i fibertyper og farver, inden det genanvendes. Derefter vil fibrene blive behandlet via mekanisk og kemisk genanvendelse, så det kan blive til nye tekstilprodukter, fx bilsæder, møbelhynder og klude. Er tekstilerne beskidte eller mugne bliver de ikke genanvendt, men i stedet brændt og energiudnyttet til el og fjernvarme.

    Der vil i begyndelsen ikke være garanti for en fuldstændig genanvendelse af tekstilaffaldet. Teknologierne for mere og bedre genanvendelse vil blive udviklet i takt med, at kommunerne indsamler tekstilaffaldet. På den måde bidrager kommunerne til at udvikle et marked for, at flere tekstiler kan blive genanvendt og synliggør, hvor meget og hvilken kvalitet tekstilaffaldet har.

    Det er ikke kun Frederiksberg, men hele Danmark har valgt at gå forrest i håndtering af tekstilaffald til genanvendelse. I 2025 skal alle lande i EU sortere tekstilaffald. Vi ved, at andre lande i EU følger med i vores erfaringer, før de selv går i gang med at implementere tilsvarende ordninger.

    Derfor gør det en forskel, når du sorterer dit tøj og andre tekstiler. Både i forhold til udvikling af teknologier og ikke mindst til gavn for miljø og klima.

    Det er vigtigt at tekstilaffaldet er tørt, når du afleverer det.

    Tekstilaffald er ødelagt, hullet eller plettet og kan fx være:

    • Bluser, skjorter, trøjer
    • Bukser, jeans, leggins
    • Kjoler, nederdele
    • Undertøj
    • Nattøj
    • Sokker, strømpebukser, nylonstrømper
    • Sportstøj og badetøj
    • Huer, vanter og tørklæder
    • Viskestykker
    • Håndklæder og vaskeklude
    • Duge og stofservietter
    • Sengetøj
    • Plaider

    Tekstilaffald er kun til ødelagte tekstiler, som du derfor ikke vil give videre til andre. Men der er også noget, som du måske ville tro var tekstilaffald, som skal andre steder hen:

    • Genbrugsegnet tøj og tekstil skal du aflevere til genbrug, som du plejer.
    • Tøj og tekstil som er vådt, muggent eller med madrester og jord skal i restaffald.
    • Tøj og tekstiler som indeholder fx kemikalie, olie- eller malingpletter skal på genbrugsstationen eller i restaffald.
    • Regntøj, som er slidt eller ødelagt skal i PVC på genbrugsstationen.
    • Sko og støvler, slidt eller ødelagte og uanset materiale skal i PVC på genbrugsstationen.
    • Bælter og tasker som er slidte eller ødelagte skal i restaffald.
    • Gulvtæpper med gummibelægning skal på genbrugsstationen eller afleveres på storskrald.
    • Polstrede møbler skal på genbrugsstationen eller afleveres som storskrald.
    • Varmetæpper med elektronik skal på genbrugsstationen eller afleveres som elektronik via storskraldsordningen.

    Tekstilaffald er tekstil, der ikke længere kan bruges af andre, fx en gammel skjorte med hul i, en bluse med en plet der ikke kan gå af i vask.

    Det er altså tøj eller tekstil, der ikke kan sælges eller gives væk til andre.

    Genbrugeligt tøj og tekstil kan være cowboybukser, som bare ligger i skabet eller en dug du ikke længere får brugt, men som er i god stand uden pletter eller huller. Giv det gerne videre til en, der kan få glæde af det eller til genbrugsbutikker.

    Kontakt

    Affald og Genbrug

    Frederiksberg Rådhus, 1. sal
    Smallegade 1, benyt vestindgangen (ved parkeringspladsen)
    2000 Frederiksberg

    Telefontid

    Mandag - torsdag klokken 9-15
    Fredag klokken 9-13

    Personlig henvendelse i Borgerservice:

    Mandag og torsdag klokken 9-17
    Tirsdag, onsdag og fredag klokken 9-13

    Telefon: 3821 2121