Gå til hovedindhold

Forbud mod ældre brændeovne

På denne side kan du læse om forbud mod ældre brændeovne.

Indhold

    Kommunalbestyrelsen har besluttet at skærpe reglerne for brændeovnene i kommunens brændeovns-forskrift. Ændringen gælder for brændeovne, som ikke er omfattet af brændeovnsbekendtgørelsens godkendelseskrav til partikeludslip. Det betyder, at brændeovne og pejseindsatse, som er ældre end 1. juni 2008, skal være sløjfet eller udskiftet senest 1. januar 2026. Indsatsen er et led i strategien for at få renere luft i byen.

    Forbuddet betyder, at ejerne af de ældre brændeovne/pejseindsatse skal udskifte eller nedlægge deres ældre brændeovn eller pejseindsats.
    Forbuddet betyder ikke, at man ikke må have en brændeovn/pejs.

    Brændeovne og pejseindsatse, som er installeret senest den 1. juni 2008.

    Alle brændeovne som er installeret efter daværende brændeovnsbekendtgørelsens ikrafttrædelse 1. juni 2008 er omfattet af en særlig godkendelsesattest, som følger hver brændeovn. Attesten underskrives af skorstensfejermesteren ved installation og viser, at brændeovnen er lovlig.

    • Antikke brændeovne produceret før 1920.
    • Brændeovne og pejseindsatse i fredede bygninger. 
    • Brændeovne med vandtank.
    • Brændekomfurer opbygget på stedet.
    • Indmurede pejseindsatse, hvor udskiftning eller nedlæggelse kræver så omfattende konstruktions- og/eller bygningsmæssige ændringer, at det nødvendiggør en betydelig indsats fra bygningshåndværkere og deraf følgende omkostninger for ejeren.
    • Kakkelovne.
    • Masseovne.
    • Pilleovne.
    • Åbne pejse, hvorved forstås et åbent ildsted, hvor forbrændingen ikke er adskilt fra det rum, hvori pejsen er placeret, og som tager forbrændingsluften gennem pejseåbningen (hvor der ikke er en låge, det kan lukke ilden af mod rummet). 

    Kommunalbeslutningen har truffet beslutningen 17. juni 2024. Selve forbuddet mod ældre brændeov-ne gælder fra 1. januar 2026.

    Beslutningen gælder for alle brændeovnsejere på Frederiksberg, også hvis brændeovnen er installeret i f.eks. en kolonihave.

    Det er alene muligt at søge dispensation fra tidsfristen 1. januar 2026, og kun i op til 12. mdr. En dispensation forudsætter, at der er særlige forhold der gør sig gældende for ejendommen eller brændeovnen, f.eks. at der er leveringsproblemer ved udskiftningen eller at sløjfningen ikke er mulig at gennemføre inden ikrafttrædelsen. En dispensationsansøgning skal altid være begrundet. Det er Frederiksberg Kommune, der vurderer om dispensationsansøgningen giver ret til dispensation i 12 mdr. En dispensationsansøgning indgives til vpm@frederiksberg.dk.

    Nej, tilslutningen mellem brændeovnen eller pejseindsatsen (ildstedet) og skorstenen skal fjernes, og hullet i skorstenen skal aflukkes. 

    Hvis du ønsker at udskifte en gammel brændeovn til en ny, skal skorstensfejeren godkende installationen.

    Hvis du alene ønsker at sløjfe din brændeovn skal du afmelde den ved skorstensfejeren og opdaterer dine BBR-oplysninger. I visse tilfælde skal skorstensfejeren syne sløjfningen, eksempelvis hvis der er flere ildsteder tilsluttet skorstenen.

    Der kan være forskellige forhold, der gør sig gældende, alt efter om du bor i en etageejendom eller et enfamiliehus. Det er derfor altid en god ide at rette henvendelse til bygningsmyndigheden i kommunen eller kontakte skorstensfejeren.

    Ønsker du at nedlægge selve skorstenen, og ikke kun brændeovnen, skal du være opmærksom på at der kan være forhold der gør, at det kræver en tilladelse fra Bygningsmyndigheden. Den udvendige del af skorstenen kan eksempelvis være omfattet af bevarende bestemmelser eller have indvirkning på bygningens konstruktion.

    Hvis du installerer en ny brændeovn, og der ikke før har været en brændeovn, skal du anmelde den til skorstensfejeren, som skal godkende installationen samt tilmelde ovnen/ildstedet til regelmæssig, årlig inspektion og fejning. Skorstensfejeren skal altid syne og registrere din nye installation. Du skal ligeledes huske at opdatere dine BBR-oplysninger.

    Ved etablering eller fjernelse af en brændeovn/pejseindsats skal den tinglyste ejer ajourføre sine oplysninger i BBR-registeret.

    Brændeovne vil i BBR fremgå som ”supplerende varme”, du kan i BBR finde oplysninger om, hvorvidt der er registreret en brændeovn, men ikke om hvor gammel selve ovnen er. Det er din pligt som ejer at sørge for, at dine BBR-oplysninger er korrekt registreret, så oplysningerne stemmer overens med de faktiske forhold.

    Brændeovnen kan bortskaffes til genbrugspladsen eller til en godkendt skrothandel. Det er også lovligt at have den frakoblede gamle brændeovn stående på sin ejendom.

    Man kan f.eks. tage kontakt til en forhandler, producent eller skorstensfejer, hvis man ønsker at få vurderet installationstidspunktet for en brændeovn eller pejseindsats. I de fleste tilfælde kan de hjælpe med at få vurdere installationstidspunktet samt fremskaffe dokumenter, der dokumenterer installationstidspunktet.

    Hvis vi bliver opmærksom på, f.eks. på grund af en klagesag, at din brændeovn ikke er lovlig, vil du i første omgang blive indskærpet reglerne. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt vil vi indgive politianmeldelse med krav om bøde. Bødestørrelsen fastsættes af domstolene.

    Vi vil sammen med Københavns Kommune lave en oplysningskampagne om de nye regler.