Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse
Social og sundhed

Hjemløse og udsatte borgere får hjælp mod ensomhed

Et nyt strategisk partnerskab mellem Frederiksberg Kommune og WeShelter skal forebygge ensomhed og inkludere flere udsatte og hjemløse borgere i lokalsamfundet.

13. aug. 2024

Indhold

    Organisationen WeShelter oplever på daglig basis i sit arbejde for at sikre bedre livsvilkår for udsatte borgere, hvordan hjemløse og udsatte ofte lever i ensomhed og føler sig isoleret fra resten af samfundet. Men nu er der hjælp på vej. Et nyt strategisk samarbejde mellem Frederiksberg kommune og WeShelter skal øge livskvaliteten og den mentale sundhed hos hjemløse og socialt udsatte. 

    Det skal ske ved hjælp af en række afprøvede sociale indsatser og aktiviteter, der skaber nye sociale fællesskaber og bygger bro til lokalsamfundet.    

    Første skridt på vejen er frivillige netværksvenner; et koncept som de seneste 10 år har hjulpet flere end 200 hjemløse og socialt udsatte i København ud af ensomheden, og siden er etableret i Brøndby Kommune og godt på vej i Næstved Kommune.

    Borgmester Michael Vindfeldt (S) lægger stor vægt på indsatsen:

    ”Noget af det allerbedste og vigtigste ved Frederiksberg er fællesskabet og sammenhængskraften. Her passer vi på hinanden og danner relationer på kryds og tværs på en måde, der minder meget mere om en landsby end en storby. Det er afgørende vigtigt at alle uden undtagelse og uanset livssituation føler sig som en del af det fællesskab,” siger han. 

    Socialudvalgsformand, Mette Bang Larsen (Ø), er også begejstret for det nye samarbejde, der afspejler at hjemløseområdet er et prioriteret fokusområde på Frederiksberg:

    ”I Socialudvalget ønsker vi at styrke samarbejdet mellem civilsamfundet og Frederiksberg Kommune yderligere, så civilsamfundets fællesskaber i højere grad ses som komplementære indsatser til kommunens egne tilbud. Samarbejdet med WeShelter er et eksempel på dette, hvor vi på nye måder vil støtte udsatte borgeres vej ud af ensomhed og ind i lokalsamfundets fællesskaber”.

    Direktør i WeShelter Ole Abildgaard Mikkelsen er glad for, at frivillige netværksvenner nu også skal skabe bedre liv for mennesker på Frederiksberg:

    ”130 års arbejde blandt mennesker i hjemløshed og udsathed har lært os, at et tag over hovedet ikke er nok, når hverdagen skal på rette kurs. Fællesskaber er afgørende. Netop her spiller de frivillige netværksvenner en afgørende rolle, da de tilbyder en ligeværdig og autentisk relation uden løftede pegefingre eller pædagogisk dagsorden, som kan være forskellen mellem et liv i mistrivsel eller et godt liv i egen bolig. Vi er derfor glade for, at de frivillige netværksvenner skal støtte udsatte på Frederiksberg på deres vej mod et bedre liv. Der kommer til at være mange gode snakke i Frederiksbergs smukke parker og grønne alléer.”

    Netværksvenner etableres i løbet af sommeren 2024 og bliver en del af Frederiksberg Kommunes mange indsatser for hjemløse og udsatte. 

    Fakta om Netværksvenner i Frederiksberg Kommune

    Tilbuddet Netværksvenner er sat i verden for at bygge nære relationer imellem frivillige og unge og voksne, der er socialt udsatte eller lever i hjemløshed. Vennepar matches efter interesser, værdier og behov og tager hensyn til køn og alder. 

    WeShelter stiller entrébilletter til kulturinstitutioner og andre aktiviteter til rådighed, så der er mulighed for at få fælles oplevelser.

    Fakta om WeShelter

    WeShelter arbejder med frivillige og lønnede kræfter for at gøre op med tre store samfundsproblemer: hjemløshed, ensomhed og psykisk mistrivsel. 

    Målet er, at mennesker i udsathed kan leve et selvstændigt, meningsfuldt og værdigt liv. Et liv, hvor de spiller en aktiv rolle i samfundet og bidrager til fællesskabet ved at erkende, udvikle og anvende egne ressourcer. 
    WeShelter er en del af Fonden Missionen blandt Hjemløse. Organisationen består af de selvejende herberger Kollegiet Gl. Køge Landevej i Valby og Ungeherberget Sporsløjfen på Østerbro. Derudover driver WeShelter aktivitets- og samværstilbuddene Pegasus, Offsides Sociale Haver og NABO Center Amager.