Gå til hovedindhold
Politik

Forbud mod ældre brændeovne

Høringen er afsluttet.

Baggrund og formål

Frederiksberg Kommune lægger op til at skærpe reglerne for brændeovnene i kommunens forskrift, som ikke er omfattet af brændeovnsbekendtgørelsens godkendelseskrav til partikeludslip. Det betyder, at brændeovne og pejseindsatse, som er ældre end 1. juni 2008, skal være sløjfet eller udskiftet senest 12 mdr. efter kommunalbestyrelsen endelige beslutning herom. Indsatsen er et led i strategien for at få renere luft i byen.

Uddybende information

Forslaget betyder at Frederiksberg Kommune benytter sig af de nye muligheder, som Folketinget har givet kommunerne ved en ændring af miljøbeskyttelsesloven med tilhørende bekendtgørelse ”Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 640 af 24/05/2023, bekendtgørelse om kommunale forskrifter om udskiftning eller nedlæggelse af ældre brændeovne og pejseindsatse i områder med kollektiv varmeforsyning. Alle brændeovne der er godkendt efter brændeovnsbekendtgørelses regler har en særlig prøvetagningsattest, hvor godkendelsen fremgår. Ældre brændeovne forurener 2-5 gange mere end nye godkendte brændeovne. Det anslås at der er ca. 2000 brændeovne og pejseindsatse mv. i Frederiksberg kommune. Her anslås det, at op til halvdelen vil blive berørt af forslaget.  Forslaget forventes at reducere partikelforureningen fra brændeovnene med op til 50 %. Udgifterne til at sløjfe eller udskifte brændeovne forventes at koste brugeren henholdsvis ca. 5000 kr. og 11.500 i gennemsnit. Forslaget forventes at føre til sparede samfundsmæssige omkostninger til sygdom og for tidlig død pga. mindre parti-kelforurening. Såfremt forslaget vedtages skal ældre brændeovne og pejseindsatse være sløjfet eller udskiftet senest 12 mdr. efter kommunalbestyrelsens endelig beslutning. Loven gælder ikke for de brændeovne, der er anført i lovens bilag 1, herunder antikke brændeovne, brændeovne og pejseindsatser i fredede bygninger m.v. Kommunen fører tilsyn med lovens overholdelse via de almindelige bestemmelser fastsat i miljøbeskyttelsesloven. Forslaget gælder i hele Frederiksberg Kommune. Du kan se udvalgets behandling af sagen i referatet derfra.

Henvendelser kan ske til miljøkonsulent Niels Kaalund, nije01@frederiksberg.dk eller vicekontorchef Reza Hosainzadeh ahho01@frederiksberg.dk

Videre politisk proces

Efter høringen behandles sagen i Miljø- og Trafikudvalget, magistraten og kommunalbestyrelsen med henblik på endelig beslutning.