Gå til hovedindhold

Handicaprådets høringssvar af 16. februar 2023

Høringssvar vedrørende Ældre- og Værdighedspolitikken for 2023-2026

Indhold

    Handicaprådet på Frederiksberg takker for høringen vedrørende Ældre- og Værdighedspolitikken for 2023-2026 og for et informativt borgermøde i Lindehaven.

    På mødet modtog vi et responsum fra Ældre Sagen Frederiksberg, som Handicaprådet helt kan tilslutte sig. Se responsum nederst. 

    Handicaprådet har desuden følgende kommentarer:

    Forordet anlægger en tone, der taler ned til de ældre!  

    Det angiver en følelse af ”vi ved bedst”, altså, at de yngre eller alle uden for målgruppen, ved bedst. Nu er det sådan, at den, der har skoen på, bedst ved, hvor den trykker, så måske skulle ”en voksen”/en i målgruppen gennemskrive i det mindste politikkens forord.  

    Det bør præciseres, at den største del af ældre (Frederiksberg Kommune definerer ældre, som over-65-årige) er friske, raske, rørige, aktive borgere i kommunen, og at politikforslaget alene vedrører de ældre borgere, der har behov for kommunal hjælp og støtte, altså den mindre del.

    Det er heldigvis sådan, at selvom befolkningen bliver ældre, er den også sundere længere. Så det drejer sig altså om at give ældre, der får behov for det, et værdigt tilbud, der hvor kræfterne svigter.

    I andet afsnit af ”Rekruttering og fastholdelse” mener vi, at ”uanset alder eller kulturel baggrund” bør slettes. Det fastholder unødvendige grøfter.
    I fokusområdet om selvhjulpen længst muligt kan det undre os, hvordan man kan skrive ”Ældre er en mangfoldig gruppe, som skal behandles individuelt”.  Det er lige før, vi vil sige, at det er en uartig udtalelse! Præciser gerne, at ældre, ligesom vi plejer at sige om handicappede borgere, ”er lige så forskellige som alle andre borgere!”

    At ældre borgere med handicap slet ikke er nævnt, håber vi, betyder, at kommunen på samme måde som ved andre ældre vil gå ind og hjælpe efter individuelle øgede behov.

    Fremme en demensvenlig by! Handicaprådet mener, at demens, desværre, bare er et af de handicap, der kan øges eller udvikles, når man bliver ældre. Det bør ændres til ”en tilgængelig by”, når det i forvejen er anført, at det skal være byen for alle.

    Mange venlige hilsner
    Susanne Tarp
    formand


    Responsum fra Ældre Sagen Frederiksberg
    Fed skrift og understreget = tilføjes

    Kursiv skrift og understeget = slettes

    Ændring til side 5  ”Vi vil indfri visionen gennem disse mål” afsnit 3 og 4
    Selvbestemmelse: Når man som ældre borger på Frederiksberg har brug for hjælp fra kommunen, bliver man mødt med dialog og respekt for ens ønsker og behov. Hjælpen skal give borgeren mest mulig indflydelse på egen dagligdag, herunder at være velsoigneret og klædt som man ønsker inden for de rammer, der er i hele livsforløbet, også i den allersidste tid.

    Involvering af pårørende: De pårørende kan inddrages og involveres som en del af samarbejdet med borgeren, men kun hvis borgeren ønsker det – og kun i det omfang, som borgeren ønsker.  Kommunen støtter de pårørende og ønsker en værdig relation.
        
    Side 6, Vi opnår vores mål ved at: Linje 2 og linje 6 rettes
    Anerkende at kost og ernæring er vigtigt for borgerens sundhed, trivsel og oplevelse af livskvalitet. Dette betyder også, at der er reelle valgmuligheder, og at der tages individuelle hensyn til særlige ønsker og diæter.

    Række ud mod Sikre, at borgeren med modtager god information om tilbud og   muligheder.

    Side 7 Fokusområdet Selvhjulpen længst muligt gennem dialog og den rehabiliterende tilgang
    Ældre har et medansvar for egen sundhed (Dette fokusområde bør udgå!)
    3. punkt punkt under Det opnår vi ved at:

    Interessere os for borgerens oplevede sundhed – ændres til:

    Sikre alle borgere let og lige adgang til valg af sundhedsydelser for at opnå et sundere liv


    Side 8, Vi sikrer tryghed, når behovet opstår - Linje 4 i Vi opnår vores mål ved ændres til:
    Borgeren kan afslutte livet, der hvor borgeren ønsker det med fokus på omsorg, lindring og værdighed.

    Side 9, 3. linje ændres til:
    Civilsamfundet med frivillige er et værdifuldt supplement i kommunens arbejde, hvilket kommunen understøtter med tilskud. Kommunen er opmærksom på, at de frivillige er ”et tillæg” for den ældre, og at de ikke skal løse professionelle opgaver.