Gå til hovedindhold

Handicaprådets møde den 13. maj 2024

Referat

Indhold

    Deltagere:
    Susanne Tarp (formand), Mette Bang Larsen (næstformand), Jesper Dahl, Sine Heltberg, Merete Winther Hildebrandt, Kristina Mikkelsen, Julie Culmsee Pedersen (stedfortræder for Mansoor Siddiqi), Sven Heinemeier Rasmussen, Bo German Thomsen og Bolette Østberg

    Afbud:
    Jørgen Danielsen (ingen stedfortræder), Flemming Nielsen og Mansoor Siddiqi (stedfortræder Julie Culmsee Pedersen)

    Referent:
    Sanne Ezi

    1.    Godkendelse af dagsorden
    Godkendt.

    2.    Besøg af Klima-, Plan- og Boligudvalgets formand Rasmus Holme Nielsen
    Rasmus Holme Nielsen startede med at oplyse, at Klima-, Plan- og Boligudvalget arbejder med planer – klimaplaner, lokalplaner og boligplaner - og ikke med selve driften på Frederiksberg. Han henviste til Handicaprådets fremsendte spørgsmål til Miljø- og Trafikudvalget.

    Rasmus Holme Nielsen gav en introduktion til udvalgsarbejdet og gik lidt i dybden med seniorbofællesskaber, hvor han også bad rådet om at komme med input til etableringen af disse.

    Formanden oplyste, at Frederiksberg ikke har været helt gode til at få tilgængeligheden med, når der arbejdes med klimatiltagene. Hun bad om, at udvalget, når nye klimatiltag etableres, har tilgængelighed og mennesker med handicap med i tankerne. Det samme gælder, når der vælges beplantning, da flere og flere borgere udvikler allergi.

    Der var herefter en længere drøftelse af tilgængelighed i al almindelighed, herunder belægning, elevatorer, vejvisning, parkering, nedfaldsskakter mv.

    3.    Godkendelse af referat fra mødet den 8. april 2024
    Godkendt.

    4.    Meddelelser fra formanden
    Formanden meddelte, at hun ved velkomstmødet for nye borgere den 17. april 2024 stod sammen med Seniorrådet, Ungeforum, Udsatterådet og Frivillighedsforum. Frivillighedsforum fremlagde på mødet en liste over alle, der modtager midler fra §18-puljen til frivilligt socialt arbejde. Denne liste mente hun, skulle ligge på kommunens hjemmeside og vil tage det op på et møde i Frivillighedsforum.

    Formanden meddelte, at Bo German Thomsen, Bolette Østberg og hun selv deltog i Det Centrale Handicapråds temadag om fritidsfællesskaber på Musholm den 7. maj 2024. Formanden har modtaget materialet om frivillighed og fritid fra temadagen og tilføjede, at der på selve dagen ligeledes blev arbejdet med forskellige dilemmaer, som også er fremsendt.

    Hun tilføjede, at Danske Handicaporganisationer har sat fokus på bevægelse, motion, fritid og fællesskab, og det vil brugerrepræsentanterne ligeledes gerne arbejde videre med på Frederiksberg.  Materialet sendes derfor til alle medlemmer af Handicaprådet.

    Formanden oplyste, at hun har erfaret, at Café Paraplyen har et stort ønske om et handicaptoilet, og at de har pladsen til det. Dette vil derfor blive et budgetønske fra Handicaprådets brugerrepræsentanter til budget 2025.

    Formanden oplyste, at arbejdet med Frivillig Fredag er gået i gang. Frivillig Fredag afholdes den 27. september 2024. Handicaprådets brugerrepræsentanter vil deltage i dagen. 

    Formanden oplyste, at hun har fået en henvendelse fra to kandidater til Europa-Parlamentsvalget den 9. juni 2024, hvor de oplyser, at de finder det vigtigt, at de får en større viden om mennesker med handicap. 

    5.    Meddelelser fra øvrige medlemmer
    Intet nyt.

    6.    Handicappris 2024 – kandidater til prisen
    Bolette Østberg oplyste, at hun har en kandidat i tanker, men ønsker at arbejde lidt videre med information om denne, så hun vender tilbage på næste møde.

    Formanden bad alle om at lægge sig i selen for at komme med forslag til kandidater. 

    7.    Tilbagemelding på spørgsmål om den private hjemmeplejes holdning til tildelte timer og opgaver
    Sine Heltberg oplyste, at hun har undersøgt spørgsmålet fra sidste møde om de privates manglende fleksibilitet ved uheld i hjemmet, som ikke kan nås inden for den tildelte tid samt det, at hovedkontorerne har været svære at få fat i. 

    Forvaltningen har indskærpet over for leverandørerne, at de skal være til at få fat på på de aftalte tidspunkter.

    Hvis der sker uheld – fx spilder noget - i hjemmet, som ikke kan klares inden for den tildelte tid, så skal medarbejderne melde tilbage til hovedkontoret, som så tager stilling til, hvad der skal ske i de enkelte tilfælde.

    Sine Heltberg hører meget gerne, hvis problemerne fortsætter.

    Det blev foreslået, at Sundheds- og Omsorgschef Nicolai Kjems inviteres til et ordinært møde i Handicaprådet, hvor han kan fortælle, hvad der sker, når borgerne visiteres til hjemmehjælp, herunder brugen af tiden, de har fået visiteret kontra det som borgerne måske i stedet ønsker gjort. Dette blev besluttet.

    Der var en længere drøftelse af brugen af hjemmehjælpen, herunder det frie valg og hvor problemerne kan opstå.

    8.    Nyt fra Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet
    Mette Bang Larsen nævnte to ting, som Handicaprådets brugerrepræsentanter skal være opmærksom på, nemlig

    1. Den nye sociale frivillighedsstrategi vedrørende §18-puljen og §79-puljen, samt sag om principper og kriterier for anvendelsen af puljer i 2025. Sidstnævnte forelægges til politisk behandling i juni 2024.

    2. På Socialudvalgets møde den 3. juni 2024 forelægges den boligsociale masterplan og den store sociale masterplan er til revidering. Mette Bang Larsen oplyste, at sidste år blev opbygningen drøftet og implementeret i den store sociale masterplan, og nu skal indholdet drøftes dybere, fx det mentale område, hvor der måske skal inkluderes flere diagnoser. Masterplanen kommer også til at ligge til grund for budgetforhandlingerne, så det er vigtigt, at rådets brugerrepræsentanter kommer med input. 

    9.    Nyt fra Børne- og Ungeområdet
    Kristina Mikkelsen oplyste, at der – som i alle andre områder – er travlt med at sikre overholdelse af budgettet for 2024 samt at forberede budgetforslag til 2025. Det er særligt specialundervisningsområdet som udfordrer budgetbalancen i 2024.

    Sagen vedrørende omlægningen af specialressourcerne på dagtilbudsområdet kaldet ”Stærke Børnefællesskaber” kommer i høring. I den nuværende model har Frederiksberg relativt mange af de såkaldte formålspladser med gradueret støtteniveau samt Magnoliahuset som udelukkende har §32-pladser. Høringen omhandler ny model med færre antal pladser med mere støtte til børn med indgribende vanskeligheder samt kompetenceudvikling af personalet i de almene institutioner, så de er bedre klædt på til at håndtere børn med lettere til moderat behov for støtte i hverdagen.

    Tilbuddet ”Åbent Tilbud for Mental Sundhed” er kommet godt fra start. Tilbuddet er en udløber af 10 års plan for psykiatrien og er et åbent tilgængeligt tilbud til børn og unge i aldersgruppen 5-17 år, der oplever psykisk mistrivsel og har bopæl på Frederiksberg. Man skal altså ikke visiteres til tilbuddet, og unge på 15 og derover kan tillige henvende sig uden forældrene. Der er psykologer, der kan hjælpe med at afklare, om tilbuddet er noget for barnet eller den unge, men også hjælpe med at guide videre, hvis der er behov for andre tilbud. Som forventet er der mange henvendelser, men kapaciteten er foreløbig tilstrækkelig.

    Formanden spurgte til samkørsel til fritids- og sportsaktiviteter, idet hun har hørt om 3 drenge fra samme klasse, som skal deltage på samme fodboldhold, som angiveligt bliver hentet af 3 biler foran deres skole.

    Kristina Mikkelsen oplyste, at forvaltningen er opmærksom på, at dette kan forekomme og at det er et fokus, som skal indgå i udbudsmaterialet, så det bliver en pligt for leverandøren at sørge for samkørsel, hvis der er mulighed for det. Og så må forvaltningen - sammen med forældrene – vurdere, om det også er muligt for barnet at blive kørt sammen med andre, idet der kan være børn, som ikke kan håndtere dette.

    Bolette Østberg spurgte til Joannahuset, som er flyttet til Frederiksberg og om der er børn på Frederiksberg, der benytter huset.

    Mette Bang Larsen oplyste, at Joannahuset er nyetableret i en villa på Frederiksberg. Det er ikke et kommunalt tilbud, men Joannahuset har haft en samarbejdsaftale med København og Frederiksberg i forbindelse med etableringen, hvor tilbuddet blev godkendt i en forsøgsperiode. Tilbuddet er et rådgivnings- og krisecenter, som er åbent for børn og unge fra hele landet og kan dermed også anvendes af børn og unge, som er bosiddende i Frederiksberg.

    10.    Nyt fra By-, Kultur- og Miljøområdet
    Jesper Dahl oplyste, at der er vedtaget en ny overordnet bystrategi, som tidligere gik under navnet Frederiksbergstrategien. Forskellen er, at Frederiksberg-strategien var de overordnede visioner og mål for byens udvikling og for kommunens opgavevaretagelse. Bystrategien er nu en planstrategi, som udelukkende sætter retning for udviklingen af Frederiksberg Kommune samt danner grundlag for, hvad der skal revideres i kommuneplanen. Der vil komme en høringsfase herom.

    Desuden er der gang i revision af klimaplanen. Frederiksberg er en del af 2020-aftalen, som i dag hedder Klimaalliancen. Alliancen arbejder ud fra to ben – mindskning af klimaaftrykket og arbejdet med de aftryk, hvor klimaet allerede har haft en negativ indflydelse. Vi er nu nået til de svære områder, hvor vi skal se på, hvad den enkelte borger kan gøre for at nedbringe klimatrykket.

    Budgettet fylder selvfølgelig også meget hos By-, Kultur- og Miljøområdet. Forvaltningen skal komme med spareforslag til budget 2025 på 130 millioner kroner, og her bliver der af naturlige årsager set på de mest dyre poster, som fx den kollektive trafik. 

    For budget 2024 handler det om, at når der sker skred i økonomien i løbet af et budgetår, så skal fagudvalget selv finde pengene til at dække dette merforbrug. 

    Formanden tilkendegav her, at forvaltningen ville være smarte, hvis de inddragede rådene som ressourcepersoner, så alle kan være med til at pege på forslag til, hvor det vil være mindst smertefuldt med en servicereduktion.

    Mette Bang Larsen oplyste, at Udsatterådet har fået forelagt udkast til spareforslag, og at spareforslagskataloget kan findes på et af Magistratens møder. Sekretæren finder sagen og sender link til brugerrepræsentanterne.

    Jesper Dahl oplyste, at den er god nok – Frederiksberg Svømmehal åbner i juni 2024, men det betyder også, at Flintholm Svømmehal lukker, idet denne desværre allerede har brug for en renovering. Håbet er dog, at Flintholm Svømmehal åbner igen til efteråret.

    11.    Nyt fra tværgående stabe under Kommunaldirektøren
    Sekretæren oplyste, at Jura, Nævn og Råd pr. 15. maj 2024 bliver en selvstændig afdeling under Fælles stabe direkte under Direktionen. Afdelingschef er Oluf Engberg.

    Sekretæren oplyste, at Økonomiafdelingen har meldt tilbage på spørgsmålet om Handicaprådet kan anmode om løbende beregninger på budgetønsker, at denne mulighed er for kommunalbestyrelsens medlemmer, men at der fortsat laves beregninger på Handicaprådets budgetønsker, der indgives i forbindelse med rådets budgetmøde med borgmesteren og direktionen.

    12.    Drøftelse af planlægningen af Handicaprådets mødeplan for 2025 og fremover herunder eventuel aflysning af rådets møde den 26. august 2024
    Formanden oplyste, at forvaltningen har anmodet Handicaprådet om at aflyse Handicaprådets møde den 26. august 2024. Det er - af princip – Handicaprådet selv der bestemmer, hvornår der skal holdes møder og hvilke møder, der eventuelt skal aflyses. Hun mener desuden, at forvaltningens og kommunalbestyrelsens medlemmerne selv kan beslutte, om de kan være med til mødet, om stedfortræder skal indkaldes, eller om der blot skal meldes afbud. 

    Mette Bang Larsen oplyste, at det er en travl periode, men hun mener også, at det er et vigtigt tidspunkt for Handicaprådet at holde møde, idet der netop er budgetmøder og -forhandlinger i denne periode.

    Det blev besluttet, at mødet den 26. august 2024 ikke aflyses, og at man tager drøftelsen op på ny, når der planlægges mødeplan for 2025.

    13.    Årshjul 2024
    Det blev besluttet at invitere 1. viceborgmester, rådmand og formand for By- og Erhvervsstrategisk Udvalg Lone Loklindt til rådets næste møde den 10. juni 2024, hvor rådet kan høre mere om hospitalsgrunden og kommuneplanen, med mennesker med handicap for øje.

    14.    Punkter til drøftelse i fremtiden
    Skolechef René Rasmussen Sjøholm er desværre blevet forhindret i at deltage på mødet den 10. juni 2024 vedrørende mellemformer grundet et andet møde, som han ikke kan melde afbud til qua sin stilling som skolechef. Aftalen er derfor flyttet til den 4. november 2024. 

    15.    Handicaprådets høringssvar siden sidste rådsmøde den 8. april 2024
    Høringssvar af:

    Høringssvaret blev taget til efterretning.

    16.    Eventuelt
    Mette Bang Larsen henviste til, at Handicaprådet snart skal drøfte ny lovgivning vedrørende mennesker med handicap, herunder Tranæs-rapporten. Der vil givet vis være noget, som kommunen skal gøre og noget, kommunen kan gøre, men rådet skal drøfte, hvordan lovgivningen implementeres på Frederiksberg, herunder drøfte, hvordan vi gør dette bedst muligt.

    Mødet sluttede kl. 13:30