Gå til hovedindhold

Ældrerådets høringssvar af 23. januar 2023

Høringssvar vedrørende udbud af madservice

Indhold

    Frit valg af leverandør af madservice - fornyelse 2023.

    Der bliver flere ældre i samfundet og de lever længere. Men ikke alle vil være i stand til at sørge for egen madlavning i forbindelse med varm mad.

    Frederiksberg Kommune har udarbejdet udbudsmaterialet til madservice og har involveret relevante fagpersoner, som gerne skulle stå som garant for kvalitet og service. Der har været fokus på at give borgerne frit valg mellem to leverandører af madservice. Rammeaftalen vil blive tildelt de to tilbudsgivere, der afgiver de økonomisk mest fordelagtige tilbud på grundlag af det bedste forhold mellem pris og kvalitet, med de angivne procentsatser (vægtning): Pris: 50 % og Kvalitet: 50 %. Ældrerådet ser med glæde på, at kvalitetsprocenten er stigende.

    Madservice i Frederiksberg Kommune skal bidrage til at sikre en høj livskvalitet til borgere i hverdagen og bidrage til en god ernæringstilstand, med henblik på at borgerne i videst muligt omfang fastholder eller genvinder deres funktionsevne. Det er kommunen, der visiterer borgere til den omtalte madordning samt sørger for, at borgerne får leveret den mad, der kan dække deres egentlige behov. At de ældre borgere får dækket deres kostbehov, er afgørende for deres trivsel.

    Krav
    Leverandørerne skal overholde krav til såvel lovgivning som til kommunens kvalitetsstandarder samt til næringsindhold. Maden skal være indbydende og velsmagende og der skal være mulighed for at vælge mellem 2 retter, blandt andet vegetarmad. Maden skal leveres direkte på borgerens adresse og tidspunktet skal koordineres med borgeren. Det er kommunens visitationsenhed, der tildeler madordning efter en individuel bedømmelse. Madleverandøren er forpligtet til egenkontrol samt at indgå i en dialog med såvel kommune som borger. Leverandøren skal kunne tilbyde tilkøbsydelser.

    Tilbuddene vurderes blandt andet på deres strategi for at nedbringe madspild, da Frederiksberg Kommune har en ambition om at nedbringe dette.

    Tildelingskriterium
    Hver tilbudsgiver skal derfor, i tilbudslisten, byde ind med hvilken eventuel merudgift, der vil være forbundet med et tilvalg af økologi. I tilbudslisten er økologiprocenten sat til min. 40 % økologi. De 40 % økologi er af den faktiske vægt af måltidet. I underkriterierne ses på: sortiment/service samt bæredygtighed.

    Udbredt tilfredshed med nuværende leverandører
    Nuværende leverandør af madservice til Frederiksberg Kommune er: Det Danske Madhus samt Sæsonens Madleverandør Heiss. Der har været udbredt tilfredshed med gældende aftale om madservice blandt brugerne af aftalen. Det fremgår af en brugertilfredshedsundersøgelse, der blev gennemført i 2021 i samarbejde med Epinion. 73 % af de adspurgte synes samlet set godt om maden. Især er der stor tilfredshed med levering af maden. Der er i følge det tilsendte materiale udbredt tilfredshed med variation i retterne og smagen af maden, hvortil henholdsvis 66 % og 73 % svarede ”god” eller ”meget god”. Brugernes tilfredshed med madservice er samlet steget med fire procentpoint siden en brugertilfredshedsundersøgelse gennemført i 2018.

    Konklusion:
    Ældrerådet vurderer ud fra de givne oplysninger, at der er tilfredshed med den madordning, der udløber i 2023 og som skal fornyes. Hvad angår pristilbud må man jo se på, hvor meget madprisen stiger i forhold til almenligt stigende madpriser. Ældrerådet finder således, at det udsendte materiale på en klar måde redegør for det forskellige kriterier, der lægges til grund for en sund og nærende kost til ældre. Vi finder det fint med mulighed for tilkøb og at chauffører, der leverer mad kan legitimere sig.

    Overordnet betyder den udbragte mad, at livet i eget hjem bliver lettere for en del ældre, der ellers ville have vanskeligheder med at opretholde en sund levevis, fordi de ikke magter indkøb og madlavning.

    På Frederiksberg Ældreråds vegne
    Birgitte Franck
    medlem