Gå til hovedindhold

Seniorrådets høringssvar af 16. juni 2023

Høringssvar vedrørende kommuneplantillæg 4: Grøn Omstilling

Indhold

    Vi er mange, der holder af det grønne Frederiksberg. Men udviklingen på miljøog klimaområdet går så stærkt, at kommunen ser det nødvendigt at fremkomme med nye politiker og planer, hvilket Seniorrådet bifalder.

    Generelle rammer
    Bæredygtigt byggeri (bilag 2 side 7). Det er ekstremt vigtigt at reducere CO2, hvilket man bl.a. kan gøre ved at bevare den eksisterende bygningsmasse i så høj grad som mulig. Og bygger man nyt, skal det være med gode, holdbare materialer - gerne genbrug, hvis muligt.

    Bæredygtigt byggeri og renovering
    Det er ønskeligt, at brug af solceller opprioriteres (bilag 2 side 17). Vi ser gerne, at kommunen selv kommer med eksempler.

    Boligtilvækst
    Med fokus på den blandede by (bilag 2 side 10) kan man håbe på større fællesskabsfølelse og fælles tiltag, der er med til at energieffektivisere og sætte fokus på materialers holdbarhed samt genbrug, udlån hos hinanden, delebiler, fællesspisning, storindkøb. Vi opfordrer således kommunen til at fokusere på grønne fællesskaber også ud over Hospitalsgrunden og på en pågående og aktiviserende måde. Vi bifalder, at man ved indretning af gårdanlæg (bilag 2 side 11) på nye måder kan styrke fællesskab fremme affaldssortering samt henstille cykler mere hensigtsmæssigt.

    Håndtering af skybrud og hverdagsregn
    Klimatilpasning bliver mere og mere nødvendigt. Vi noterer, at kommunen fremover prioriterer overflade projekter frem for nedgravede løsninger (bilag 2 side 19). Dette skulle gerne få det grønne og blå til at spille sammen, øge rekreative områder samt biodiversitet og være med til at mindske opvarmning af byen - en fare med meget højere varmegrader, der kan få stor negativ indflydelse på borgernes trivsel (Bilag 2 side 21).

    Fokus på regnvandssystemet er vigtigt i forbindelse med oversvømmelser (bilag 2 side 27) og åbning af rørlagte vandløb i Ågade kan øge omfanget af ferskvandsområder.

    Gående trafik
    Hvad angår mobilitet, ser vi meget på det øgede antal af ældre borgere. Her ser vi gang som en selvstændig trafikform i samspil med metro og S-tog (bilag 2 side 33). Vi bifalder, at man vil forbedre forgængeres forhold (bilag 2 side 35). Men så gerne helt konkrete eksempler. Vi ser frem til et større antal bænke, dels for at ældre motiveres til at gå mere og dels som en "kom hinanden ved" foranstaltning (Bilag 2 side 37).

    Vi efterlyser nogle spadsereture med kyndige folk fra kommunen, hvor man i fællesskab - borger og embedsmænd - kan forholde sig til, hvor man med held kunne skabe bedre bynatur, biodiversitet samt større tryghed for fodgængere. Det handler ikke kun om visuelle og æstetiske oplevelser, men om hvordan vi
    kan forbedre luftens kvalitet og træer, der giver skygge. Vi bifalder i den grad, at kommunen bliver meget mere synlig i aktivt samspil med borgerne om den grønne omstilling.

    Støjende knallerter burde forbydes ved lov.
    Ældre brændeovne bør skrottes af hensyn til alle borgeres helbred.
    Det er alles ansvar at tænke grønt (bilag 2 side 52)

    Grønne elementer
    Seniorrådet ser ekstremt mange muligheder for beplantning langs veje og stier, hvilket vi gerne vil gøre til et borgerprojekt (bilag 2 side 56) sammen med de grønne akser. Vi tror ikke på begrønning af facader.
    Seniorrådet kan således tilslutte sig de ændringer, som kommunen foreslår med hensyn til grøn omstilling. Vi mener ikke, at det kan ske hurtigt nok, da klimakrisens afsæt bliver tydeligere år for år. Vi påpeger, at borgerinvolvering er vigtigt for forståelse for problematikken samt for at vi løfter i flok.

    På vegne af Seniorrådet
    Birgitte Franck - medlem
    Carsten Nørballe - næstformand