Gå til hovedindhold

Seniorrådets høringssvar af 21. august 2024

Høringssvar vedrørende forslag til lokalplan 233 for boliger, erhverv og offentlige formål på Danasvej

Indhold

    Seniorrådet har tidligere i år udtalt sig om forslag til lokalplan 233. Der er imidlertid nogle ændringsforslag, man nu skal forholde sig til.

    En revision af planloven giver nu kommunerne mulighed for at øremærke ungdomsboliger til studerende. Med planlovsændringen forventer kommunen måske at kunne nedbringe de høje huslejer, der i dag bliver presset op af, at andre mere velhavende befolkningsgrupper, lejer sig ind i disse boliger? 

    Men denne ændring gælder kun nye studieboliger og ikke allerede eksisterende studieboliger, hvilket vi dog gerne så.

    Det er fint, hvis der fremover etableres studieboliger i det i lokalplan 233 beskrevne område, hvor der stilles krav til at de unge, der bor i studeboligerne er studieaktive. Det fremgår ikke, hvordan dette skal kontrolleres og håndhæves. I Seniorrådets tidligere svar fremhævede vi, at vi var forvirrede over de regler, der fandtes for at bo i en studiebolig. Vi mente, at studieboliger kun var tiltænkt dem, der studerede. Den nye lovændring gives os således medhold i vores tankesæt.

    Ejeren af Danasvej 30B ønsker at arbejde med en bredere anvendelse af en del af bygningen. Her tænkes på boliger, erhverv samt udadvendt publikums funktion i stueetagen. Vi kan ikke se ud fra det udsendte materiale, hvem ejeren af tagetagen er? Ved et større gravearbejde, er Seniorrådet blevet klar over, at de omtalte lokaler i tagetagen ikke har noget med de lokaler at gøre, som man kan låne/leje af kommunen. Disse lokaler ser vi, som en demokratisk mulighed for, at borgere i foreninger kan samles og ønsker dem derfor bevaret til disse fine formål.

    Hvad angår stueetagen - altså det nuværende bibliotek på Danasvej, støtter vi fuldt ud, at denne bruges til en ændret udadvendt/publikumsorienteret funktion. Et sted hvor man kan mødes på tværs af alder og nyde en kop kaffe og lidt lækkert bagværk: forældre på barsel, børn, strikkende mænd og koner, hvor diskussioner foregår livligt, hvor nye venskaber kan opstå. 

    Biblioteket er for lille til et spisehus, men det vil være fint med en café samt diverse aktiviteter: bogafhentning, brætspil, filmaftener, foredrag m.v. 

    Men vi fastholder tanken om et lille bibliotekshjørne, hvor man kan hente bestilte bøger/læse dagens avis.

    Et mål kunne være, at caféen blev en arbejdsplads for personer, der er psykisk sårbare eller har en sindslidelse. En forkortet arbejdsuge vil kunne give disse mennesker livskvalitet. Sig ikke, at det er konkurrenceforvridende. 

    Café Utopia i Holstebro drives af kommunen for den ovenfor beskreven målgruppe. Måske kunne en kendt kok støtte det beskrevne filantropiske projekt med kreative ideer? 

    Hvad med et samarbejde med Headspace Frederiksberg? 

    • tænk ud af boxen 
    • støt face to face mentaliteten 
    • øjnene væk fra skærmene
    • et levende mødested for alle aldersgrupper.

    Bibliotekslokalets inderste del, ser allerede ret tomt ud. Man kunne formentlig let skabe udadvendte/publikumsorienterede aktiviteter, der blev grobund for mere liv end det, der findes for nuværende.  

    Vi går naturligvis ud fra, at underetagen i biblioteksbygningen fortsat vil tilhøre kommunen? Men det synes vi ikke fremgår tydelig ud fra det skriftlige materiale.

    Vi ønsker et mere levende bymiljø i det beskrevne område af byen og biblioteket på Danasvej synes rent bygningsmæssigt at egne sig godt.

    På vegne af Seniorrådet
    Birgitte Franck
    Forperson for Boligudvalget