Seniorrådets møde den 12. december 2024
Referat
Deltagere:
Formand Hanne Illum, næstformand Carsten Nørballe, Alfred Grinderslev, Birgitte Franck, Henning C. Hansen, Jens Peter Nørgaard, Maria Jensen og Pernille Rothaus Sørensen
Afbud:
Carsten Nørballe og David M. Gerschwald
Ordstyrer:
formand Hanne Illum
Referent:
Sanne Ezi, Jura, Fælles Stabe
1. Godkendelse af dagsorden
Beslutning
Dagsordenen blev godkendt.
2. Det godkendte referat fra Seniorrådets møde den 14. november 2024
Beslutning
Referatet blev taget til efterretning.
3. Høringer
- Høringssvar vedrørende projektforslag for Lauritz-Jensens Plads blev sendt den 5. december 2024.
- Ny høring modtaget 11. december 2024 vedrørende lokalplanforslag 243 for bolig og grønt område Fuglebakkevej 94 – 109
Beslutning
Høringssvar af 5. december 2024 blev taget til efterretning.
Det blev besluttet, at Birgitte Franck skriver udkast til Seniorrådets høringssvar til ny høring vedrørende lokalplan 243.
4. Borgermøder i 2025
Formanden foreslog at afholde et borgermøde om ældre- og sundhedsreformen i samarbejde med fx frivillige organisationer, politikere, forvaltning og Seniorrådet. Formanden havde vendt det med både politikere og forvaltning, der synes, at det er en god idé.
Dette blev drøftet.
Birgitte Franck ønskede et borgermøde om knogleskørhed i 2025, da mange har sygdommen helt uden at vide det.
Jens Peter Nørgaard foreslog, at Seniorrådet udarbejder en slags skabelon for Seniorrådets borgermøder, så der er en rød tråd mellem borgermøderne.
Beslutning
Det blev besluttet, at Seniorrådet afholder et borgermøde om ældre- og sundhedsreformen i samarbejde med andre aktører. Det foreslås, at politikere og forvaltning forinden holder et orienterende møde med Seniorrådet for at klæde rådet på med hensyn til den nye ældre- og sundhedsreform.
Det blev besluttet, at skabelon for Seniorrådets borgermøder drøftes på næste møde i Seniorrådet.
5. Evaluering af året 2024
Formanden oplyste, at hun er i gang med en liste over Seniorrådets succeser, men at det er et stort arbejde.
Følgende foreslog emner til listen:
- Maria Jensen, at der er kommet flere bænke på Frederiksberg
- Henning C. Hansen, at der er afholdt flere borgermøder, som har været store succeser og hertil kommer, at samarbejdet i rådet er blevet rigtig godt
- Birgitte Franck henviste til store opmærksomhedsklistermærker på veje og ved heller
Beslutning
Formandens oplysning om listen toges til efterretning.
6. Seniorrådets økonomi 2025
Formanden oplyste, at Seniorrådet har fået 206.266 kr. i budget 2025. Budgettet blev herefter gennemgået.
Formanden tilføjede, at hun har drøftet Danske Ældreråds manglende tilskud fra staten, som nu tildeles kommunerne i form af bloktilskud, med borgmester Michael Vindfeldt. Han har lovet formanden, at Seniorrådet vil få dette bloktilskud til videreformidling til Danske Ældreråd.
Seniorrådet har tidligere fået bekræftet af borgmesteren, at Seniorrådet selvfølgelig skal kunne overholde deres forpligtelse med afholdes af 7-by-mødet, så Seniorrådet vil få tilskud til dette møde fra kommunen.
Beslutning
Budgettet blev taget til efterretning med informationen om bloktilskud og dækning af udgifter til 7-by-mødet.
7. Borgermødet om Forebyggelse hos seniorer – evaluering
Formanden oplyste, at det var et godt besøgt borgermøde med gode oplæg og efterfølgende debat. Designet i annonceringen bliver genkendt og vi har været heldige også denne gang at få annoncen på side 3 i FrederiksbergLIV.
Et af formålene med borgermødet var at udarbejde et notat/resumé med nogle anbefalinger fra borgermødet, der skal sendes til Kommunalbestyrelsen.
Jens Peter Nørgaard orienterede om, at han havde kontakte FrederiksbergLIV v/journalist Bo Børresen og blev meget overrasket over at få at vide, at FrederiksbergLIV ikke vil skrive om Seniorrådets borgermøder, da der ikke er klik i det, dvs. at FrederiksbergLIV ikke tjener penge på artikler om Seniorrådets arbejde. Det er sørgeligt, at FrederiksbergLIV ikke vil formidle lokal information til godt 24.000 seniorer på Frederiksberg.
8. Orientering fra formand og medlemmer
Formanden gennemgik regnskabet for 2024, herunder at Seniorrådet har fået tilbud om at fortsætte Seniormonitor endnu et år på tilbudsprisen og da der er penge på budgettet til dette oplyste formanden, at Seniorrådet fortsætter abonnementet endnu et år.
Formanden orienterede om, at hun og næstformanden havde været til dialogmøde i Danske Ældreråd om finansieringen af Danske Ældreråd og regeringens ældrereform. Der vil blive udarbejde et forståelsespapir mellem KL og Regeringen, som definerer rammerne for udmøntningen af midlerne lokalt. Det kommer til at fremgå, at bloktilskuddet er øremærket til de lokale ældreråd.
Der indkaldes til et ekstraordinært repræsentantskabsmøde i Danske Ældreråd 4. februar 2025, her skal behandles et forslag om en ny kontingentform.
Det foreslås, at Seniorrådet sender formanden og næstformanden med en fuldmagt fra den 3. stemmeberettigede, så vi ikke bruger unødvendige midler.
Desuden var der en hurtig gennemgang af ældrereformen og det blev oplyst, at der vil komme temamøder om reformen i februar/marts 2025.
Beslutning
Ovennævnte om deltagelse i det ekstraordinære repræsentantskabsmøde blev besluttet.
Formanden oplyste, at hun og næstformanden har været til 7-by-erfa-møde, hvor bloktilskuddet til Danske Ældreråd blev drøftet. Nogle var bekymrede for, om der var kommuner eller sågar råd, som ikke ville sende bloktilskuddet videre til Danske Ældreråd.
På erfa-mødet mente én, at Frederiksberg havde mange boliger uden bopælspligt. Formanden havde kontaktet et medlem af Klima-, Plan- og Boligudvalget, der havde afkræftet det, men der kan være boliger, som kan stå tomme af anden årsag, men hovedreglen er, at der skal være borgere tilmeldt adressen.
Alfred Grinderslev meddelte, at han har udsigt til en ejendom på hjørnet af Gammel Kongevej og Bianco Lunos Allé, hvor der er erhvervslejemål i gadeplan og 5-6 etager, som vel svarer til 15-20 lejemål og i de 20 år, han har boet der, har disse lejemål ikke været beboet.
Formanden foreslog, at hvis Alfred Grinderslev har mistanke om, at alle lejemål er ubeboet, så bør han henvende sig til kommunen.
Formanden oplyste, at Københavns Ældreråd har haft valg til Ældrerådet. Kirsten Nissen blev genvalgt med flest antal stemmer og Susan Hedlund med 3. flest stemmer og Kirsten Nissen er valgt som formand og Susan Hedlund som næstformand.
Kirsten Nissen har kontaktet formanden og oplyst, at hendes nuværende suppleant i Danske Ældreråds bestyrelse ikke blev genvalgt, København ville derfor indstille en anden fra København til pladsen. Formanden havde ingen indvendinger. Bornholm havde også meddelt deres accept.
Formanden oplyste, at Pernille Rothaus Sørensen på mødet i november spurgte, om Frederiksberg har en procedure for ”den sidste samtale” på de frederiksbergske plejehjem og formanden har spurgt Sundheds- og Omsorgschef Nicolai Kjems, der havde oplyst, at det har været kutyme i mange år ved indflytning på et plejehjem.
Jens Peter Nørgaard mente, at det er vigtigt, at man taler om på det langt tidligere, herunder om livstestamenter, fremtidsfuldmagter og, at det kan komme under forebyggelse for seniorer, så Seniorrådet kan sætte fokus på emnet og foreslog, at det kommer på Seniorrådets liste over temamøder, hvordan man tager det op i familien.
Birgitte Franck ville have til referat, at det er vigtigt at få ud til familierne, at det er vigtigt at familien har kendskab til fx kode til mobil eller lignende, idet man pludselig som ældre kan stå og ikke huske længere.
Formanden oplyste, at hun har set i referatet af Magistratens møde den 2. december 2024, at ”forslag til Kommuneplan 2025 – Det gode liv i den grønne, blandede by” vil blive fremlagt til offentlig høring, så det skal Seniorrådet holde øje med.
Formanden orienterede om, at hun, næstformanden og Pernille Rothaus Sørensen den 9. december 2024 var til rejsegilde på Ny Søndervang, der var rundvisning i den rå bygning og orientering om, hvad der skal ske. Formanden ærgrede sig over, at der ikke kommer en lille altan på lejlighederne, men blev det oplyst, at der vil være en fransk altan.
Formanden oplyste, at hun og næstformanden den 19. december 2024 er inviteret til møde med Kenneth Vennekilde og Julie Tirsted fra SSA Stab, Velfærdskapacitet og plan. På mødet skal drøftes forsøgsordningen omkring Nimbusparken.
Birgitte Franck oplyste, at hun havde været til et møde i Ældre Sagen om seniorboliger. Da mødet startede, blev alle deltagerne udstyret med et grønt og et rødt kort og spurgt hvor mange, der ønskede at bo i seniorboliger. Der var mange grønne kort. Herefter gik der 3 timer, hvor der blev talt og oplyst om seniorboliger og til slut blev deltagerne igen spurgt hvor mange, der ønskede at bo i seniorboliger og her var der nu mange røde kort, hvilket var meget interessant.
Birgitte Franck havde været til møde i andet regi med Sine Heltberg vedrørende seniorboliger i Nimbusparken. Birgitte Franck havde gjort opmærksom på, at det måske ikke er så smart at bruge navnet ”seniorboliger”, idet det ord står for boliger til seniorer, som stadig er friske og kan få noget op at stå sammen og henviste samtidig til, at København har skabt tryghedsboliger, hvor borgerne kan visiteres til. Boligerne i Nimbusparken skal være boliger, der henvises til, derfor opfordrede Birgitte Franck til at finde et andet ord.
Birgitte Franck vil gerne have et punkt på dagsordenen til næste møde, om referatet fra Boligudvalget og Trafikudvalget på hjemmesiden. Dette blev kort drøftet.
Beslutning
Det blev besluttet, at Seniorrådet i 2025 forsøger med et kort resume af møder i Boligudvalget og Trafikudvalget.
Henning C. Hansen meddelte, at arbejdet i Frivillighedsforum ligger stille i øjeblikket. Der ventes på et fagligt oplæg fra forvaltningen om fremtidens koncept for et Frivillighedsforum, om det fx skal være et råd, hvem der skal sidde der, hvordan der skal arbejdes osv., men det kommer først til mødet i februar 2025.
9. Meddelelser fra Boligudvalget
Referat af møde den 21. november 2024 er sendt til medlemmerne.
10. Meddelelser fra Trafikudvalget
Referat af møde den 27. november 2024 er sendt til medlemmerne. Birgitte Franck tilføjede, at der var flere spørgsmål til Movia end der var svar, især med buslinje 2A, der virkelig ikke virker optimalt, men blev dog glad for, at Movia oplyste, at der ikke kommer flere ledbusser.
11. Næste ordinære møde er tirsdag den 14. januar 2025 kl. 11.00 – 13.00
Beslutning
Taget til efterretning.
12. Eventuelt
Sekretæren fortalte, at Handicaprådet nu har fået abonnement på Social- og Seniormonitor. Udsatterådet er måske også interesseret, så når abonnementerne skal fornyes, så skal rådene måske gå sammen og få en rabatordning på denne baggrund.
Pernille Rothaus Sørensen spurgte, om der er fundet ud af det kulturelle indslag ved 7-by-mødet. Formanden oplyste, at der arbejdes med programmet lige pt., og at hun har kontakt til Riddersalen.
Der var forslag om at henvende sig til Historisk-topografisk Selskab for Frederiksberg.
Birgitte Franck vil fremsende en konklusion fra borgermødet om Hørelse til Rådet.
Mødet sluttede kl. 12:55