Seniorrådets møde den 22. februar 2024
Referat
Deltagere:
Formand Hanne Illum, næstformand Carsten Nørballe, Alfred Grinderslev, Birgitte Franck, David M. Gerschwald, Henning C. Hansen, Jens Peter Nørgaard, Maria Jensen og Pernille Rothaus Sørensen
Afbud:
Ingen
Ordstyrer:
Næstformand Carsten Nørballe
Referent:
Sanne Ezi, Sekretariatet, Jura, Nævn og Råd
Ældre- og omsorgschef Nicolai Kjems deltog ved mødets start og orienterede om bruger- og pårørenderåd på plejecentrene. Siden 2009 har det været frivilligt for kommunerne at nedsætte bruger- og pårørenderåd. Frederiksberg har ikke formelt nedsatte råd, og der er flere forskellige former for bruger- og pårørenderåd. Det spænder fra store paneler, til afdelingsvise pårørenderåd med ”en-til-en-møder” og til indkaldelse af store uformelle møder, hvor man kan deltage både som bruger og pårørende. På nogle af plejecentrene foregår det meget formelt med dagsorden, sekretærbistand og lignende.
Seniorrådet tilkendegav, at det er vigtigt med et godt og gensidigt samarbejde mellem plejecentrene, brugerne og de pårørende.
Seniorrådet og Nicolai Kjems drøftede kort forslaget til ældrereform, hvor der bl.a. lægges op til at plejecentrene skal have bestyrelser. Vil man kunne løfte den opgave – vil nok kvalificerede frivillige deltage?
1. Godkendelse af dagsorden
Beslutning
Dagsordenen blev godkendt.
Formanden henviste til det fremsendte forslag til ny standarddagsorden, hvor det foreslås, at punkterne ”Rådets økonomi”, ”Seniorrådets årsplan”, ”Seniorrådets mødekalender” samt punktet ”Næste ordinære møde” udgår. Bilagene regnskab, årsplan og mødekalender vedlægges stadig som bilag, og tages kun op, hvis et medlem ønsker det.
Begrundelsen var, at der skal være tid til at debattere aktuelle emner.
Besluttet
Ovenstående blev besluttet og Seniorrådets forretningsorden ændres, og sættes på rådets dagsorden snarest til godkendelse.
2. Det godkendte referat fra Seniorrådets møde den 18. januar 2024
Beslutning
Referat blev taget til efterretning.
3. Høringer
a) Kvalitetsstandarder for sundhed, pleje, træning og omsorg. Høringsfrist forlænget til den 27. februar 2024
Der var en længere drøftelse af udkast til høringssvar og bemærkninger til samme.
Beslutning
Da afstanden i indhold mellem de 2 indkomne høringsforslag var for stor, blev det besluttet at bemyndige formandskabet til at sammenskrive forslagene og sende udkastet i løbet af mandag til rådet.
Formanden gjorde opmærksom på, at der ville være en meget kort frist til at komme med eventuelle bemærkninger til udkastet, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på sin mail mandag.
b) Lokalplanforslag 240 for boliger og erhverv på Nordre Fasanvej og Nyelandsvej med tilhørende forslag til kommuneplantillæg 7. Høringsfrist den 9. april 2024
Lokalplansforslag for boliger og erhverv på Nordre Fasanvej og Nyelandsvej | blivhoert.frederiksberg.dk
Beslutning
Det blev besluttet, at Carsten Nørballe og Birgitte Franck skriver udkast til høringssvar.
4. Borgermødet - evaluering
Der var en kort drøftelse af arrangementet, og der var enighed om, at borgermødet med næsten 100 deltagere havde været godt og ikke mindst oplysende omkring velfærdsteknologi. Desuden var der ros til Kasper Nizam, Implement for et spændende oplæg samt facilitering af mødet og til Frederik Persson, Steno, for et interessant oplæg om diabetes.
5. Regeringens ældrereform
Regeringens ældrereform kan læses her: https://sm.dk/Media/638423035820352862/Regeringens_aeldreudspil_jan2024_UA.pdf
Næstformanden havde udfærdiget et oplæg til drøftelse, som var fremsendt med dagsordenen. Han gennemgik oplægget, som havde 3 overordnede udsagn 1) Selvbestemmelse, 2) Frisættelse og Tillid og 3) Forenkling.
Næstformanden påpegede, at han var gjort opmærksom på et vigtigt emne, der manglede i oplægget, nemlig Frivillighed og dette er kun kort nævnt i reformen.
Der var herefter en drøftelse af reformen.
Henning C Hansen og Jens Peter Nørgaard deltager i møde i Frivilligforum den 19. marts 2024. Efterfølgende vil de søge at mødes med kommunens to frivilligkoordinatorer for at afsøge mulighederne for, at der etableres en database med alle frivilligorganisationer etc.
Formanden henviste til Fagbevægelsens Hovedorganisations politik for frivillige i den offentlige sektor, som beskriver grænsefladerne for frivilligt arbejde : Læs pjecen her i .pdf-form (fho.dk)
6. Evaluering af besøg på Visitation og Hjælpemidler, og Hjemmesygepleje og Kommunal hjemmehjælp 23. januar 2024
Der var en kort drøftelse af arrangementet.
Det var et godt og informationsgivende besøg. Seniorrådet finder besøgene meget givende for forståelsen af ældreplejen.
7. Borgerhenvendelser
Formanden orienterede om et par borgerhenvendelser om robotstøvsugere og Frederiksberg Servicebusserne. Og oplyste, at hun havde haft møde med borgmesteren og løbende drøftet disse problemer med formanden for Ældre- og Omsorgsudvalget.
Beslutning
Det blev besluttet, at formanden svarer borgerne.
8. Orientering fra formanden
Formanden oplyste, at Seniorkoncerterne på Frederiksberg Rådhus afholdes 14., 15. og 16. maj 2024. Koncertere er for frederiksbergborgere, som modtager social pension.
Formanden meddelte, at der er åben for tilmelding til Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde og sundhedspolitiske konference den 6. og 7. maj 2024 i Nyborg Strand.
Rådet har tidligere besluttet, at 3-4 medlemmer kan deltage i år, dette for at have økonomi til andre områder.
Formanden tilføjede, at der har været fredsvalg i Danske Ældreråds valgkreds 10. Kirsten Nissen, Københavns Ældreråd er valgt til bestyrelsen og Annette Thernøe, Københavns Ældreråd er valgt som stedfortræder.
Formanden mindede om besøget på Flintholm Plejeboliger og OK-Fonden Dr. Anne-Marie Centret den 12. marts 2024. Der er 2 afbud.
Beslutning
Der var enighed om, at formandskabet er selvskrevet til Nyborg Strand den 6. og 7. maj 2024. Herefter blev Henning C. Hansen og Pernille Rothaus Sørensen valgt til at deltage. Sekretæren sørger for tilmelding.
9. Orientering fra medlemmerne
Birgitte Franck oplyste, at hun den 20. og 21. januar 2024 var på spadseretur rundt på Frederiksberg med politikere, embedsmænd og andre borgere i forbindelse med Frederiksberg Bystrategi 2024. En fin måde at lære sin kommune at kende og få gode idéer, som kan overføres til andre steder i kommunen.
Birgitte Franck orienterede om, at hun den 1. februar 2024 deltog i Dansk Byplanlaboratoriums debatmøde ”Byens Vildt Grønne Gulv”. Det var specielt spændende at høre stadsgartneren på Frederiksberg fortælle og det gav inspiration til høringssvaret vedrørende området ved Danasvej.
Birgitte Franck fortalte, at Folkeuniversitetet Emdrup afholder et vidensarrangement om Frederiksberg den 5. marts 2024 kl. 19 på Frederiksberg Hovedbibliotek, Bibliotekssalen, hvor der vises en film "Byen i byen", som Frederiksberg Kommune fik lavet i 1965. Der er tilmelding: Filmen om Frederiksberg (fuau.dk)
10. Orientering fra Regionsældrerådet, Danske Ældreråd og øvrige
Jens Peter Nørgaard oplyste, at der de næste 5-6 år vil komme store udfordringer i ældreplejen. Dette skal drøftes på møde i Regionsældrerådet i næste uge.
11. Meddelelser fra Boligudvalget
Den 28. februar 2024 besøger Boligudvalget og Carsten Nørballe Sofie Amalie Gården for at se en kollektiv bebyggelse, hvor der bor mange ældre, men også nogle unge.
Birgitte Franck foreslog, at Boligudvalget og andre interesserede også kan besøge Frederiksgården, som også er en kollektiv bebyggelse for ældre.
12. Meddelelser fra Trafikudvalget
Birgitte Franck spurgte til godkendelse af henvendelsen til forvaltningen om glatte veje og fortove. Der var ingen bemærkninger, så sekretæren kan blot videresende mailen til kommunens afdeling Vej, Park og Miljø.
13. Rådets økonomi 2024
Udgår, jf. beslutning om ændring af dagsordenen.
14. Seniorrådets årsplan 2024-2027
Udgår, jf. beslutning om ændring af dagsordenen.
15. Seniorrådets mødekalender for 2024
Udgår, jf. beslutning om ændring af dagsordenen.
16. Næste ordinære møde er torsdag den 21. marts 2024 kl. 11.00 – 13.00
Udgår, jf. beslutning om ændring af dagsordenen.
17. Eventuelt
Formandskabet foreslog, at et medlem til hvert møde kommer med et lille skriftligt oplæg til drøftelse. Første emne kan være Regeringens Ældrereform. Pernille Rothaus Sørensen meldte sig til at udarbejde et oplæg til mødet den 21. marts 2024.
Sekretæren efterlyste punkter til dagsordenen til fællesmødet med Handicaprådet den 14. marts 2024. Punktet ”Samarbejde om høringssvar” sættes på dagsordenen.
David M. Gerschwald oplyste, at gadebelysning i Frederiksberg Øst går ud, hver gang det blæser. Kommunen har været ude flere gange, dog uden held. Trafikudvalget tager det op på næste møde den 27. marts 2024.
Mødet sluttede kl. 14:20