Bekymret for et barn eller en ung
Hvis du er bekymret for et barn eller en ungs trivsel eller udvikling, er det vigtigt at du lytter til din fornemmelse og handler på den. Hvis du er bekymret for et barn eller en ung, kan du kontakte kommunen med din bekymring og lave en såkaldt underretning.
I Danmark har vi underretningspligt, hvilket betyder, at alle har et lovmæssigt ansvar og pligt til at underrette, hvis man får kendskab til, at et barn eller ung under 18 år lever under skadelige forhold, der ikke er i barnets bedste interesse. Formålet med underretningspligten er at sikre, at der handles hurtigt på en bekymring for et barn.
Som borger kan man være anonym, når man underretter kommunen, hvis man ikke ønsker sit navn oplyst over for den eller dem, som underretningen omhandler.
Underretningen kan fremsendes i skriftlig form eller kan formidles ved telefonisk henvendelse. Se familieafdelingens kontaktoplysninger i bunden af siden.
Er du vidne til et voldeligt eller seksuelt overgreb, skal du kontakte politiet.
Når du har underrettet kommunen om din bekymring, får du, hvis du har opgivet dit navn, en skriftlig kvittering inden for 6 dage. Derefter hører du ikke mere til sagen fra kommunen.
Når vi har modtaget din underretning, vil fagfolk i familieafdelingen vurdere, om familien har brug for hjælp, og hvilken hjælp, der er den rigtige.
Inden for 24 timer foretager kommunen en vurdering af, om der er behov for at iværksætte akutte foranstaltninger over for barnet eller den unge.
Hvis du er bekymret for et barn eller en ungs trivsel og udvikling, er det vigtigt at du lytter til din fornemmelse og handler på den, når noget siger dig, at et barn har brug for hjælp.
Når et barn har brug for hjælp, kan det komme til udtryk på forskellige måder. Det kan være at barnet selv fortæller om mistrivsel eller beder om hjælp. Det kan også være at barnet udviser fysiske, følelsesmæssige eller andre tegn på ikke at være i trivsel, eller pludselig ændrer sin adfærd uden at der er en forklaring på det. Det kan også være de voksnes vilkår, der gør dig bekymret for, hvordan barnet har det.
Hvis du er bekymret for et barn eller en ung, men er i tvivl om du skal sende en underretning, er du altid velkommen til at kontakte familieafdelingen. Se kontaktoplysninger nederst på siden.
Du kan være anonym, når du ringer til familieafdelingen. Hvis du ønsker at være anonym, skal du gøre opmærksom på det ved samtalens begyndelse.
Er du under 18 år og er der noget i din hverdag, som gør, at du ikke har det godt? Er du ofte ked af det, og går du meget alene med det, der er svært? Så kan du få hjælp. Se her hvordan:
Hvis du har bekymringer om forhold på i en plejefamilie, på et børne- og ungehjem eller et andet anbringelsessted på Frederiksberg skal du underrette Socialtilsyn Syd på følgende måder:
På Socialtilsyn Syds hjemmeside kan du udfylde en formular. Den er krypteret og kan kun ses af de medarbejdere hos Socialtilsyn Syd, som arbejder med de underretninger om bekymrende forhold, som kommer ind via whistleblowerordningen.
Du kan også kontakte Socialtilsyn Syds whistleblowerordning på telefon 7253 1999, som er åben mandag-torsdag mellem klokken 9-15 og fredag fra klokken 9-12.
Hvis du er bekymret for at kommunen ikke handler relevant eller gør det nødvendige for et barn eller en ung, kan du henvende dig til Ankestyrelsen. Læs mere om at underrette til Ankestyrelsen her
Offentligt ansatte og personer, der udøver offentligt hverv, har en skærpet pligt til at underrette de sociale myndigheder, hvis de får kendskab til bekymrende forhold. Fagpersonen får som udgangspunkt en orientering om, hvorvidt underretningen har ført til opfølgende undersøgelser eller foranstaltninger.
Underretningspligten omfatter alle offentligt ansatte, pædagoger, lærere, sundhedsplejersker, læger og personer, der er beskæftiget ved opholdssteder, familiepleje, krisecentre, behandlingstilbud eller andre private tilbud, der for det offentlige udfører opgaver rettet mod personer med sociale eller andre særlige problemer.
Læs mere her:
Frederiksberg Kommune har en række beredskabsplaner, der angiver, hvordan du som fagperson skal handle, når der er mistanke eller viden om bekymrende forhold.
Beredskabsplanerne omhandler bekymrende forhold ved:
- vold og overgreb mod børn og unge
- negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter
- ekstremisme og radikalisering
Du finder beredskabsplanerne og tilhørende actioncards her:
Kontakt
Familieafdelingen
Frederiksberg Rådhus
Smallegade 1
2000 Frederiksberg
Telefontid
Mandag - torsdag klokken 8-16
Fredag klokken 8-13