Gå til hovedindhold

Trafiksikkerhed

Læs om, hvordan Frederiksberg Kommune arbejder for at gøre byen et trygt og sikkert sted at færdes.

Hvis uheldet skulle være ude, kan du nederst på siden finde et link til en side, hvor du kan søge om erstatning.

Indhold

    Kommunen arbejder på at forbedre trafiksikkerheden med udgangspunkt i Færdselssikkerhedskommissionens nationale handlingsplan. Frederiksberg Kommune har tilsluttet sig den nationale målsætning om, at der ved udgangen af 
    2030, som minimum, skal være sket en halvering i antallet af alvorligt tilskadekomne, med et udgangspunkt i gennemsnittet for årene 2018-2020. Det betyder, at der i 2030 maksimalt må være 15 alvorligt tilskadekomne. I 2023 var der 24 alvorligt tilskadekomne

    På Frederiksberg skal der være størst mulig bevægelsesfrihed og – sikkerhed for alle fodgængere. Især handicappede og ældre er ofte særligt sårbare overfor barrierer i det udendørs, fysiske miljø. For at sikre tilgængeligheden har Frederiksberg Kommunalbestyrelse i 2016 vedtaget en tilgængelighedsplan for de udendørs, offentlige færdselsarealer.

    I tilgængelighedsplanen kan du finde information om, hvor ældre og personer med færdselshandicaps ubesværet kan færdes på fortove og stier samt med kollektiv trafik til og fra de vigtigste rejsemål på Frederiksberg.

    Frederiksberg Kommune har gennem de senere år gennemført tiltag for at forbedre de trafikale forhold omkring skolerne, og trafiksikkerheden er forbedret mange steder. Ud over de fysiske tiltag, der kan etableres for at forbedre trafiksikkerheden, har trafikanternes adfærd en væsentlig indvirkning på oplevelsen af tryghed.

    I 2022 blev der gennemført en skolevejsanalyse på alle folkeskoler og privatskoler. Analysen blev lavet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse blandt elever og forældre på de enkelte skoler i kommunen. I 0.-3. klasse blev forældrene bedt om at svare på deres børns vegne, mens eleverne i 4.-9. klasse selv skulle svare på spørgeskemaet.

    I alt blev der modtaget 1.329 besvarelser. 855 forældre har svaret på vegne af deres børn i 0.-3. klasse, og 474 elever i 4.-10. klasse har selv svaret. Analysen viste, at ca. 90% af eleverne går eller cykler til skole. 31% har angivet, at de finder vejen til skolen utryg. For elever 0.-3. klasse, hvor forældrene har svaret finder 44% vejen til skole utryg.

    Færdselssikkerhedskommissionen anbefaler, at alle skoler har en trafikpolitik. En trafikpolitik sætter rammerne for trafik i undervisningen, for afviklingen af trafikken omkring skolen og for trafikvaner hos børn og voksne. Antallet af uheld med skolebørn stiger i takt med, at eleverne bliver ældre og færdes mere på egen hånd. I Frederiksberg Kommunes mobilitetspolitik er et af principperne for planlægning, at alle kommunens grundskoler skal gennemføre trafikundervisning på alle klassetrin.

    Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at skolerne udarbejder trafikprincipper til deres trafikpolitik ud fra følgende spørgsmål:

    • Hvordan kommer børnene sikkert til og fra skole? 
    • Hvordan er de voksne omkring skolen gode rollemodeller? 
    • Hvordan organiserer vi trafikundervisningen?

     

    Du kan læse mere om Rådet for Sikker Trafiks gode råd til trafikpolitik her

    Det gennemsnitlige hastighedsniveau på Frederiksberg ligger grundlæggende lavt. Der er meget sjældent hastighedsrelaterede uheld i kommunen, hvilket generelt ikke giver anledning til bekymring set i relation til trafiksikkerheden. Men der er indimellem enkelte – om end meget få – bilister som overskrider hastighedsgrænserne i væsentlig grad.

    Dette – og andre forhold, såsom tætheden i trafikken og omgivelserne gør, at der kan opleves en utryghed blandt borgerne på vejene – specielt hos de bløde trafikanter. Derfor er det vigtigt at arbejde bevidst og målrettet med både hastighed, trafiksikkerhed og tryghed i byen og skelne mellem og finde løsninger, både inden for trafiksikkerhed og tryghed.

    Hastighedsplanen har derfor både fokus på bilisters hastighed/adfærd og på fodgængere og cyklisters oplevede tryghed i interaktionen med bilisterne. Planen skal ses i sammenhæng med Frederiksberg Kommunes mobilitetspolitik.

    Yderligere information

    Kontakt

    Trafik og Byrum - Vej, Park og Miljø

    Frederiksberg Rådhus
    Smallegade 1
    2000 Frederiksberg

    Telefontid

    Mandag, onsdag og torsdag klokken 9-14
    Tirsdag klokken 10-14
    Fredag klokken 9-13

    Personlig henvendelse

    Kun efter forudgående aftale

    Telefon: 3821 4292