Gå til hovedindhold

Handicaprådets møde den 6. marts 2022

Handicaprådets møde.

Indhold

    Deltagere:

    Susanne Tarp (formand), Mette Bang Larsen (næstformand), Nikolaj Bøgh (stedfortræder for Merete Winther Hildebrandt) deltog til og med punkt 6, Jørgen Danielsen, Kristina Mikkelsen, Flemming Nielsen, Sven Heinemeier Rasmussen, Mansoor Siddiqi, Jan Bøge Sørensen, Bo German Thomsen og Bolette Østberg.

    Desuden deltog risikomanager for patientsikkerhed Merete Larsen i punkt 2 og chefkonsulent Majken Wiingaard i punkt 2 og 3 samt praktikant fra Social- og Boligstyrelsen Anne Østerlund i hele mødet.

    Afbud:

    Merete Winther Hildebrandt og Gunvor Wibroe (sidstnævntes stedfortræder forhindret)

    Referent:
    Sanne Ezi

     

    Dagsorden

    1.    Godkendelse af dagsorden

    Godkendt.

    2.    Den årlige orientering om utilsigtede hændelser og ”I Sikre Hænder” samt om Sund Mund Hele Livet

    Risikomanager for patientsikkerhed Merete Larsen gav den årlige opdatering af emnerne, herunder blev materialet, der var udsendt til medlemmerne sammen med dagsordenen, gennemgået.

    Formanden takkede for gennemgangen, og det blev aftalt, at Merete Larsen kommer igen til næste år.

    3.    Drøftelse af Handicappolitikken 2023-2026

    Chefkonsulent Majken Wiingaard fortalte, at kommunens handicappolitik udløb ved årsskifte, og at den nye handicappolitik for årene 2023-2026 nu skal til politisk godkendelse.

    Handicappolitikken har set dagens lys ved dialog via workshops og ved at gennemgå den tidligere handicappolitik for oplysninger, der skulle beholdes og hvad der skulle tilføjes. Direktionen er barslet med en skabelon for kommunens politikker, men det har dog ikke været muligt at benytte den 100 procent. Desuden fylder økonomien noget mere, da der jo som alle bekendt er en stram økonomi, og det er ingen hemmelighed, at der er meget mere, som kommunen gerne vil, men at vi må se i øjnene, at der bare ikke er midler til det hele.

    Formanden oplyste, at det er en rigtig god politik.

    Mette Bang Larsen tilføjede, at alle havde været meget spændt på, hvordan politikken ville blive modtaget af Handicaprådet, da politikken har fået en større omgang, der er nye fagbegreber, og desuden er de mere usynlige handicap også kommet med. Det glæder både hende og forvaltningen, at rådet tager så godt imod politikken.

    Flemming Nielsen oplyste, at handicappolitikken vil blive forelagt Socialudvalget den 27. marts 2023, og herefter kommer politikken i officiel høring, så Handicaprådet vil få endnu en lejlighed til at gennemgå politikken og komme med yderligere bemærkninger. 

    4.    Godkendelse af referat fra mødet den 23. januar 2023

    Godkendt.

    5.    Meddelelser fra formanden

    Formanden oplyste, at alle medlemmer af Handicaprådet kan anmode om at få et punkt på dagsordenen. Forslaget skal blot sendes til sekretæren i god tid inden udsendelse af dagsordenen, som sker en uge før mødet.
     
    Formanden oplyste, at der pr. 1. april 2023 tiltræder et nyt Seniorråd. Hun foreslog, at der holdes et fællesmøde med Seniorrådet efter sommerferien. Det blev besluttet at invitere Seniorrådet til et møde.

    Formanden oplyste, at rådet skal i gang med at møde formændene for de stående udvalg. Det blev besluttet at starte med formanden for Undervisningsudvalget Ruben Kidde. Invitation er sendt pr. mail den 6. marts 2023.

    Formanden mindede om, at alle skal huske budgetønsker til budgetmødet. 

    Mette Bang Larsen oplyste, at i løbet af 2. kvartal 2023 vil forvaltningens idékatalog til budgetforslag for 2024 blive offentliggjort, hvor alle kan komme med nye forslag eller ændringsforslag på lige fod med budgetforslaget for 2023.

    Sekretæren oplyste, at deadline for budgetønsker for 2024 til det årlige budgetmøde med borgmesteren og direktionen er den 18. august 2023, og den endelige deadline for bemærkninger til kommunens budgetforslag for 2024 er den 1. september 2023 kl. 12. Sekretæren tilføjede, at de årlige budgetmøder med borgmesteren og direktionen er ved at blive planlagt. 

    Formanden spurgte, hvordan det går med taktil mærkning af alle de mange skraldespande.  Hvor langt er kommunen kommet. I Aarhus har de fx fundet nogle klistermærker, som var nemme at arbejde med, også så taktilskriften var intakt. Jan Bøge Sørensen vil undersøge og vende tilbage.

    6.    Meddelelser fra øvrige medlemmer

    Bolette Østberg oplyste, at Høreforeningen Frederiksberg har holdt 4 arrangementer, to i Metronomen, et i KU.BE og et hos Stormly, hvor det ikke gik lige godt med tilgangen til teleslyngeanlæg.

    Det var en fornøjelse i Metronomen, alt spillede, og teleslyngeanlægget virkede bare. Der er dog et enkelt minus, og det er, at lyskontakten findes på 1. sal og udgangen er i stuen.
     
    I KU.BE kom teleslyngen i gang efter ½ time.  Høreforeningen Frederiksberg er ellers rigtig glade for KU.BE, der er tilgængelig og har gode egnede lokaler til større arrangementer. 

    Der blev spurgt, hvem der står for KU.BE. Mette Bang Larsen oplyste, at KU.BE både er socialdrevet, men at der også er fastansatte medarbejdere ansat af KU.BE og dermed kommunen. 

    Hos Stormly kom teleslyngeanlæg ej heller i gang, men den daglige leder har oplyst, at han nok skal sørge for, at teleslyngeanlægget fremover skal virke. Stormly er nyåbnet, og hun tilskriver dette til begyndervanskeligheder.

    Bolette Østberg tilføjede, at erfaringer viser, at der skal være erfarne brugere af teleslyngeanlæg til stede eller et teleslyngeanlæg, der er meget simpelt at bruge og ledsaget af en tydelig vejledning. 

    Formanden tilføjede, at Dansk Blindesamfund Frederiksberg flytter ned til Stormly pr. 1. maj 2023 og har et teleslyngeanlæg med.

    Bolette Østberg oplyste, at DH Frederiksberg har fået en side på Facebook og opfordrede alle til at følge siden og ikke mindst reklamere for siden. Sekretæren vil linke til siden via Handicaprådets hjemmeside.

    Mette Bang Larsen oplyste, at Frivillighedsforum holdt møde hos Stormly, hvor også Ældre Sagen Frederiksberg var med, og her blev mangel på lokaler for foreninger drøftet, herunder mangel af et Frivillighedscenter. Ældre Sagen Frederiksberg oplyste, at foreninger gerne måtte henvises til dem, da der fx er mødefaciliteter ledige, specielt sen eftermiddag/aften, hvor der fx kan holdes cafémøde for foreningens medlemmer eller bestyrelsesmøder og lignende, og at denne information gerne måtte bredes ud. Desuden blev en Frivillighedsdag, en udløber af Udsattedagen sidste år, drøftet, og det er besluttet at holde sådan en dag i Kedelhallen til september 2023 med markedsboder, hvor der kan netværkes med meget mere. Handicaprådets rolle i arrangementet skal drøftes, og det blev aftalt, at drøftelsen tages mellem formanden og Mette Bang Larsen.

    7.    Nyt fra Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet
    Flemming Nielsen oplyste, 

    at regeringens hjemløsereform, der skulle træde i kraft pr. 1. juli 2023 er udskudt til 1. oktober 2023. Reformen går ud på at få de hjemløse hurtigst muligt ud af herbergerne og ind i egen bolig og vil få stor betydning for, hvordan kommunen arbejder med hele hjemløseområdet
    at hovedloven, som skal hjælpe kommunerne med at arbejde mere helhedsorienteret med udsatte borgere med retten til 1 afgørelse er sat lidt i venteposition. Dette er sket før, og han er sikker på, at den vil se dagens lys igen
    at der intet nyt er fra regeringen vedrørende Jobcentrenes skæbne, hvilket er en svær situation for de ansatte
    at der på socialområdet er akut mangel på aktivitetspladser, og at Magneten er eneste mulighed lige pt. Der arbejdes derfor på 33 ekstrapladser på Magneten.
    Sven Heinemeier Rasmussen fortalte, at han er bisidder i sager om pension, og han har lært, at afgørelsen på en pensionssag i København bliver meddelt allerede på rehabiliteringsmødet, men på Frederiksberg må borgerne vente 8 uger fra rehabiliteringsmødet har fundet sted til Pensionsnævnet har endelig behandlet sagen. Han vil derfor gerne høre, om Frederiksberg Kommune kunne tænke at ændre på denne ventetid, så Frederiksberg gav den endelige afgørelse på rehabiliteringsmødet som i København, da 8 ugers ventetid er opslidende for allerede hårdt ramte borgere.

    Det blev besluttet, at sekretæren sender spørgsmålet til Jobcentret og hører, om de vil give en skriftlig tilbagemelding eller om de vil deltage i et møde i Handicaprådet. Spørgsmålet er sendt den 6. marts 2023.

    Mansoor Siddiqi spurgte til hans forespørgsel om, hvordan forvaltningen følger op på borgere med handicap og deres firtidsforhold.

    Flemming Nielsen erkendte, at han ikke havde fået set på denne forespørgsel og bad om, at korrespondancen blev genfremsendt. Sekretæren sender korrespondancen. Er sket den 6. marts 2023.
        
    8.    Nyt fra Børne- og Ungeområdet
    Kristina Mikkelsen oplyste,

    at Børne- og Ungeområdet spændt venter på reformaftale Børnenes Først, herunder det spor der hedder Børnenes Lov. Den forrige regering nåede 1. behandlingen, men det ser ud som om, at det er gået lidt i stå med behandlingen. Der er kommet ny minister på området, og der er visse emner, der er til fornyet drøftelse, så lige pt. er der ingen konkret dato for endelig vedtagelse
    at de på den interne linje i Familieafdelingen har glædet sig meget til den 6. marts 2023, hvor Task Force skal give deres endelige rapport af deres vurdering af forløbet af det arbejde, der har fundet sted i Familieafdelingen i perioden november 2020 til december 2022, og hvad Familieafdelingen kan sætte fokus på i det fremadrettede udviklingsarbejde. Hun tilføjede, at Børne udvalget den 27. marts 2023 skal politisk behandle udviklingsplanen for Familieafdelingen og herefter skal denne implementeres. Sekretæren blev bedt om at fremsende link til dagsordenen til mødet i dag. Dette er sket den 6. marts 2023
    På undervisningsområdet fylder de oplyste besparelser naturligvis meget, og det, at der mangler økonomi til at få ender til at hænge sammen på det specialiserede børneområde. 
    Kristina Mikkelsen sluttede af med, at det kan siges meget kort: Der er stort pres på både det specialiserede børneområde og det specialiserede voksenområde.

    9.    Høringssvar fra skolebestyrelsen på Skolen ved Nordens Plads om forslag til forbedring af økonomi på specialundervisningsområdet
    Formanden oplyste, at specialundervisningsområdet er meget lovbundet og bundet af det enkelte barns behov. Desuden er Handicaprådet et rådgivende organ, der ikke kan blande sig i disse udgifter, ej heller i undervisningsforløb eller i ansættelse af lærer. 

    Formanden oplyste, at hun tillige har skrevet med en mor og har fremsendt høringssvarene til hende.

    Sven Heinemeier Rasmussen fremhævede skolebestyrelsens høringssvar, som han fandt skarpt, men også ærgerlig læsning.

    Kristina Mikkelsen tilføjede, at det er et stort dilemma, som udvalget og alle politikerne står med. Der er fordele og ulemper hele vejen rundt på undervisningsområdet, og politikerne vil selvfølgelig forsøge at finde den løsning, der gør mindst muligt ondt for alle.

    Bo German Thomsen tilføjede, at Skolebestyrelsen er kommet med nogle gode bud på, hvad det vil koste i fremtiden med disse besparelser.

    Mette Bang Larsen oplyste, at hun arbejder tæt samme med socialchefen og hans medarbejder omkring budgetprocessen, herunder hvad det vil koste i fremtiden, hvis man vælger den ene vej imod den anden vej, og hun opfordrede brugerrepræsentanterne til at komme med input, hvis de finder, at et spareforslag her og nu vil koste meget mere på den lange bane.

    10.    Nyt fra By-, Kultur- og Miljøområdet
    Jan Bøge Sørensen oplyste, at han og Mansoor Siddiqi har holdt møde på Christian Paulsens Vej vedrørende handicapparkering, hvor de er blevet enige om, hvad der skal laves.

    Herefter havde Jan Bøge Sørensen opfølgning på nedenstående områder:

    Vedrørende rollatorer, barnevogne og lignende i opgangen, har By, Byggeri og Ejendomme oplyst, at der ikke er kommet nye generelle regler på området, og at der i hver enkelt ejendom skal foretages en konkret vurdering, så bedste bud er at kontakte ejendomsadministrationen og høre, om denne vurdering har fundet sted. By, Byggeri og Ejendomme tilføjede dog, at fokus er skærpet og ansvar for overholdelse af reglerne er overgået fra brandvæsenet til kommunerne.
    Nedtælling til busserne på busstopstanderne er grundlæggende i reel tid, men der er dog en række parametre, der skal være tilstede, fx skal buschaufføren være logget på systemet.
    Vedrørende sti ved Lindehaven er der blevet set på området, og det er fx ikke en offentlig vej, men der mangler dog skiltning, så forvaltningen vil tage en drøftelse med ejeren, så skiltningen kan komme på plads og foreslår, at Handicaprådet afventer og ser, om denne skiltning kan klare problemet med kørsel med biler på stien.
    Vedrørende skiltning på handicappladser til el-handicapbiler vil der komme en forholdsvis simpel skiltning, det vil sige skilt med handicap symbol og elbil symbol, og hvis der er tidsbegrænsninger, vil der komme en ekstra tavle under, men der vil være mulighed for en efterfølgende evaluering. 
    Jørgen Danielsen spurgte, hvorfor der på en række parkeringspladser er opsat skilte med elstik og ikke andet. Jan Bøge Sørensen svarede, at pladserne er reserveret til elbiler, og målsætningen på Frederiksberg er, at der skal være samme antal elbilparkeringspladser, som der er registreret elbiler plus 50 procent ekstra. Målsætningen blev drøftet.

    11.    Nyt fra tværgående stabe under Kommunaldirektøren
    Sekretæren oplyste, at Frederiksberg Ældreråd ændrer navn til Frederiksberg Seniorråd pr. 1. april 2023.

    Desuden er der lige nu valg til nyt Seniorråd. Valget slutter den 7. marts 2023 kl. 16, og der er konstituerende møde i Seniorrådet den 30. marts 2023. Første ordinære møde i Seniorrådet er den 20. april 2023. 

    12.    Årshjul 2023
    Årshjulet toges til efterretning.

    13.    Punkter til drøftelse i fremtiden
    Frederiksberg Kommunes nye hjemmeside. Sekretæren blev bedt om at finde ud af, hvornår denne går i luften, herunder om Handicaprådet skal stille en repræsentant til rådighed for tilgængeligheden på den nye hjemmeside.

    14.    Handicaprådets høringssvar siden sidste rådsmøde den 23. januar 2023
    Høringssvar af:

    31. januar 2023 vedrørende udbud af madservice
    16. februar 2023 vedrørende Ældre- og Værdighedspolitikken for 2023-2026
    23. februar 2023 vedrørende forslag til forbedring af økonomi på specialundervisningsområdet
    26. februar 2023 vedrørende udbud af urologiprodukter (SKI)
    26. februar 2023 vedrørende forslag om justering af dagbehandlingstilbud på Skolen ved Nordens Plads
    Ovennævnte høringssvar toges til efterretning.

    15.    Eventuelt
    Intet.

    Mødet sluttede kl. 13:32